Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministerstvo priznalo hrozbu proruskej propagandy: Projekt, ktorý má odhaliť extrémizmus!

Vladimir Putin (Ilustračné foto)
Vladimir Putin (Ilustračné foto) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po Česku otvorene hovorí o proruskej hrozbe z dezinformačných a konšpiračných webov aj slovenské ministerstvo vnútra. V rámci boja proti extrémizmu v kyberpriestore zriadilo nový projekt, ktorý má odhaľovať potenciálne hrozby. Pre Topky rezort vnútra prezradil detaily.

Pred pár dňami sme upozornili na českú aktivitu zo strany vlády, ktorá chce bojovať proti proruskej propagande. O tejto hrozbe dnes už hovorí aj slovenské ministerstvo vnútra.

Propagandu šíria konšpiračné weby

Aj ministerstvo vnútra priznáva, že primárnym spôsobom šírenia propagandy sú jednoznačne rôzne konšpiračné médiá a webstránky.“ Svojim obsahom sa snažia aj v Slovenskom prostredí vytvárať v spoločnosti nálady spochybňujúce členstvo v európskej únii a zahranično-politickú orientáciu. Často krát publikujú vymyslené alebo na dezinformáciách založené články, ktoré boli opakovane vyvrátené ako účelové manipulácie, hodnotí rezort vnútra činnosť pochybných webov.

Za najväčšie riziko považujú šírenie nálad odmietajúcich demokraciu, nenávisť voči premiérovi či prezidentovi a podporu subjektov s proruským geopolitickým videním sveta. Ako nás informovalo ministerstvo vnútra, téma hybridných hrozieb, medzi ktoré patrí aj propaganda je jednou z významných tém v oblasti vnútornej bezpečnosti v rámci celej EÚ. Avšak zodpovednosť za boj s propagandou nesie štát.

Boj proti hybridným hrozbám je vo veľkej miere vnútroštátnou záležitosťou, keďže primárnu zodpovednosť zaň nesú členské štáty. Je preto aj úlohou Slovenska dôkladne analyzovať situáciu v tejto oblasti a prijať vhodné opatrenia, ktoré by mali byť zakomponované do novej Bezpečnostnej stratégie SR. Jej súčasťou by mali byť  účinné nástroje a mechanizmy na elimináciu takéhoto destabilizačného pôsobenia,“ zareagoval rezort s tým, aby sme sa obrátili v tejto veci na Bezpečnostnú radu SR.

Stabilitu garantuje EÚ a NATO

MV SR ako hlavný gestor ochrany ústavného zriadenia sa riadi platnou Bezpečnostnou stratégiou SR, ktorá jasne zakotvuje postavenie SR ako člena NATO a EÚ. O hrozbe podkopať geopolitické ukotvenie Slovenska hovorí aj tajná služba. Ide o skutočne významnú bezpečnostnú hrozbu, dosvedčuje to aj tohto ročná správa Slovenskej informačnej služby.

Národné bezpečnostné analytické centrum

"Určitými prvkami  pôsobenia cielenej ruskej propagandy a odporu voči EÚ a NATO na Slovensku sa zaoberá Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC), ktoré funguje ako analytické pracovisko založené na aktívnej participácii rozhodujúcich štátnych orgánov SR, ktoré pôsobia v bezpečnostnej oblasti," informuje rezort vnútra.

V rámci tohto združenia spolupracujú vyslaní zástupcovia Slovenskej informačnej služby, Vojenského spravodajstva, Policajného zboru, Kriminálneho úradu finančnej správy SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ako aj Národného bezpečnostného úradu. "Ďalšie participujúce subjekty poskytujú NBAC informačnú podporu formou hlásení o zaznamenaných bezpečnostných incidentoch. Informačné produkty spracované analytickým pracoviskom NBAC sú poskytované všetkým zúčastneným subjektom."

Projekt EMICVEC

Ministerstvo realizuje projekt na odhaľovanie extrémizmu v kyberpriestore. "Vzhľadom na prepojenosť propagandy, radikalizácie, extrémizmu a nenávistných prejavov na internete MV SR realizuje projekt  „Efektívne monitorovanie, odhaľovanie, objasňovanie prejavov násilného extrémizmu v kyberpriestore“ (ďalej len „EMICVEC“)," informovalo Topky Kaliňákovo ministerstvo.

"Súčasťou projektu je aj IT aplikácia – mobilná aplikácia, ktorá poskytuje  polícii sadu nástrojov umožňujúcich vykonávať monitoring, odhaľovanie, zaznamenávanie a spracovávanie prípadov extrémizmu v prostredí internetu efektívnejšie ako doteraz s využitím skúseností partnerov zo zahraničia. Vzhľadom na časté dezinformácie a destabilizačného pôsobenie v prostredí extrémistickej scény, má nástroj ambíciu efektívne odhaľovať aj prejavy negatívnej alebo zavádzajúcej propagácie," prezradil rezort detaily projektu.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraPropagandaRuskoVladimir PutinKremeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu