Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Otvorená kritika pokrytectva: Západ postupuje v Mósule podobne ako Rusko v Aleppe

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Pobúrenie, ktoré prejavujú západné vlády v súvislosti s vojenskou kampaňou Ruska v obliehanom sýrskom meste Aleppo, je pokrytecké. Povedal to dnes podľa agentúry AP ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Ťaženie Moskvy v Aleppe je totiž podľa jeho slov veľmi podobné vojenskej operácii, ktorú tieto vlády vykonávajú v irackom Mósule. "Koalícia Spojených štátov v Mósule vyzývala obyvateľov k odchodu presne tak isto, ako sme to my spravili v Aleppe," povedal Lavrov. 

Rusko vyhlásilo minulý týždeň trojdňovú humanitárnu prestávku v bojoch o sýrske mesto Aleppo a vytvorilo humanitárne koridory, ktorými povstalci a civilisti mohli mesto opustiť. 

Povstalci však humanitárnu pauzu a ponuku Ruska na opustenie mesta koridormi odmietli a podľa Moskvy v tom údajne bránili aj civilistom. Mesto prostredníctvom koridorov opustila len hŕstka z nich, uvádza ďalej AP. 

Povstalci trvali na tom, že mesto opustia len vtedy, ak bude evakuačné koridory zaisťovať OSN. 
Námestník ruského rezortu diplomacie Sergej Riabkov dnes zároveň Organizáciu Spojených národov a ďalšie humanitárne združenia obvinil z nezvládnutia systematickej prípravy na evakuáciu chorých a dopravy humanitárnej pomoci. 

Viac o téme: RuskoSergej LavrovAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu