Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ruskej televízii zmrazili v Británii všetky bankové účty: Koniec vysielania?

The Royal Bank of Scotland Zobraziť galériu (2)
The Royal Bank of Scotland (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Britská banka National Westminster Bank odmietla ďalej viesť účty ruskej štátnej televíznej spoločnosti Russia Today. V Británii boli zmrazené všetky ich bankové účty, a to bez možnosti odvolania sa proti tomuto rozhodnutiu.

Oznámila to šéfredaktorka Margarita Simoňjanová. RT je zameraná na propagáciu politiky Kremľu v zahraničí. "Zavreli nám účty v Británii. Všetky účty. Proti rozhodnutiu sa nejde odvolať. Nech žije sloboda slova!" napísala na twitteri Simoňjanová. Dôvod tohoto rozhodnutia neuviedla. Neskôr však portálu RBK naznačila, že môže ísť o súčasť nových britských sankcií proti Rusku. Napriek tomu RT dúfa, že sa ich činnosti v Británii podarí zachovať.

"Musíte si vybrať iný spôsob na vykonávanie bankových operácií, nie cez spoločnosť, ktorá je členom skupiny Royal Bank of Scotland," píše sa v liste. Banka vedeniu RT súčasne oznámila aj zablokovanie bankových kariet. Účty RT v National Westminster Bank budú definitívne zablokované v decembri. Na zostávajúce finančné prostriedky banka vystaví RT šek.

"Zdá sa, že Londýn pri odchode z Európskej únie ponechal v Európe svoje záväzky ohľadne slobody slova. Ako sa hovorí, do nového života sa musí vstúpiť bez škodlivých zlozvykov," poznamenala na twitteri hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

Ruská agentúra TASS v tejto súvislosti pripomenula, že britský regulátor Ofcom odhalil v niekoľkých programoch RT porušenia britských pravidiel vysielania. Napríklad v dokumente o ukrajinských utečencoch našiel porušenie zásady objektivity. Ďalšia výhrada sa týkala programu o odhalovaní pravdy, podľa ktorého britská televízia BBC v reportáži o použití chemických zbraní v Sýrii zinscenovala jeden z okamihov tragédie a tiež v jednom interview zamenila napalm za chemické zbrane. Podľa regulátora RT zveličila význam vyšetrovania týchto nepresností, a tým uviedla divákov do omylu.

Sama stanica na svojom anglickom webe uviedla, že ich kontá boli zavreté v britskej banke The National Westminster Bank, ktorá "po starostlivom zvážení" informovala britskú pobočku RT, že už nebude ich klientom, a to bez ďalšieho vysvetlenia. Len s dodatkom, že rozhodnutie sa týka celej skupiny Royal Bank of Scotland Group a nepodlieha diskusii.

Televízia Russia Today vznikla v roku 2005. Jej 24-hodinové vysielanie v angličtine sa začalo 10. decembra 2005.

Viac o téme: BritániaRusia TodayZmrazené účty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu