Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Maďari pripravujú protest proti zastaveniu vydávania opozičného denníka a Orbánovi

Maďarsko čaká protest proti zastaveniu vydávania opozičného denníka a proti Viktorovi Orbánovi
Maďarsko čaká protest proti zastaveniu vydávania opozičného denníka a proti Viktorovi Orbánovi (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Pozastavenie vydávania maďarského opozičného denníka Népszabadság sprevádza popri opozičnej solidarite už aj medzinárodná mediálna odozva. Uviedla to dnes maďarská komerčná televízia ATV, podľa ktorej opozičná strana Dialóg pre Maďarsko (PM) pripravuje na nedeľu masovú demonštráciu s účasťou desaťtisícov protestujúcich.

Redaktor Népszabadságu Ferenc M. László pre televíziu uviedol, že s vydavateľskou spoločnosťou Mediaworks niet o čom rokovať až dovtedy, kým so zamestnancami denníka nevyrovná odstupné a ďalšie finančné náležitosti.

Novinár okrem iného pripomenul, že pred niekoľkými týždňami písal kritický článok o šafárení vlády a štátnych podnikov. Skutočnosť, že Mediaworks vlani začal dostávať neprimerane vysoké štátne objednávky na reklamu a z kampane na referendom o utečeneckých kvótach dostal vydavateľ podstatne vyššiu štátnu podporu než iné médiá, označil László za pravdepodobnú prípravu na predaj Népszabadságu.

Šéfredaktor Népszabadságu András Murányi v stredu odriekol plánované rokovania s vedením spoločnosti Mediaworks, ktorá v sobotu pozastavila vydávanie Népszabadságu. Rokovanie sa malo týkať možnej akvizície periodika zo strany zamestnancov.

Redaktori Népzsabadságu navrhli odkúpenie denníka za symbolické jedno euro, čo je podľa ich názoru vzhľadom na nahromadený dlh vo výške piatich miliárd forintov (16,5 milióna eur) veľmi prijateľná ponuka. Avšak podľa zverejnených dokumentov je Népszabadság zaťažený hypotékou u Maďarskej národnej banky (MNB). Mediaworks v pondelok vyhlásil, že sa v nadchádzajúcich dňoch bude snažiť o dosiahnutie dohody. Tá by mala poskytnúť základ na obnovenie vydávania tohto periodika.

Európska komisia (EK) označila situáciu okolo denníka Népszabadság za "veľmi znepokojujúcu". Pozastavenie jeho vydávania podľa exekutívy EÚ vyvoláva vážne obavy o slobodu tlače v Maďarsku.

Viac o téme: ProtestMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu