Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kerry a Steinmeier sa zhodli: Je nutné pokračovať v úsilí o prímerie v Sýrii

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

BERLÍN/LONDÝN - Diplomatické úsilie o vyriešenie pretrvávajúceho ozbrojeného konfliktu v Sýrii bude pokračovať začiatkom budúceho týždňa. Vyplýva to z informácií, ktoré dnes po telefonáte šéfov diplomacií USA a Nemecka, Johna Kerryho a Franka-Waltera Steinmeiera, zverejnilo v Berlíne nemecké ministerstvo zahraničných vecí a ktorého obsah priblížila tlačová agentúra DPA.

USA, Rusko a ďalšie krajiny sa v sobotu v švajčiarskom Lausanne márne pokúšali dosiahnuť konsenzus o prímerí v blízkovýchodnej krajine. Rokovanie s vrcholnými diplomatmi z Ruska, Saudskej Arábie, Iránu a ďalších krajín i OSN označil Kerry ešte v sobotu za "úprimné a konštruktívne".

Dodal, že niektoré myšlienky, ktoré na ňom zazneli, "by mohli pomôcť formovať rôzne prístupy" k mierovému procesu v Sýrii a doviesť k dohode o prímerí. Americký minister naznačil, že kontakty medzi ministrami zainteresovaných krajín budú v najbližších dňoch pokračovať. Agentúra TASS s odvolaním sa na Kerryho uviedla, že ďalšia schôdzka sa uskutoční v pondelok 17. októbra. 

Ministri zahraničných vecí Spojených štátov i Nemecka sa zhodli na tom, že napriek absencii konsenzu v Lausanne by sa malo ďalej pracovať na dosiahnutí prestávky v bojoch, ktorá by umožnila bezpečne doručiť na miesto humanitárnu pomoc. Johna Kerryho čakalo dnes v Londýne rokovanie so šéfom britskej diplomacie Borisom Johnsonom, v britskej metropole očakávali aj francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Marca Ayraulta. Spolkovú republiku zastupoval na mieste vysokopostavený diplomat.

Viac o téme: SýriaJohn KerryFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu