Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Merkelová podporila v prezidentskej kandidatúre Steinmeiera: Má zdravý rozum

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová podporila prezidentskú kandidatúru ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera. Tento sociálnodemokratický politik je podľa nej kandidátom "zdravého rozumu", informovala dnes agentúra DPA.

Agentúra už predtým - s odvolaním sa na zdroje z nemeckej vlády - uviedla, že Merkelovej kresťanskí demokrati podporia Steinmeierovu kandidatúru. K rozhodnutiu dospeli po nedeľňajších rokovaniach v Berlíne so sociálnodemokratickými koaličnými partnermi, ktorí kandidatúru tohto 60-ročného ministra navrhli. 

Merkelová potvrdila výsledok berlínskych rokovaní počas konferenčného hovoru s lídrami svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Sesterská strana CDU, bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU), už predtým pripustila, že by Steinmeiera mohla podporiť, avšak zatiaľ neoznámila, či tak urobí. Ak sa tak stane, súčasná veľká koalícia CDU-CSU-SPD by mohla postaviť spoločného prezidentského kandidáta. Šéf CSU a bavorský premiér Horst Seehofer však dnes bez ďalších podrobností naznačil, že medzi CSU a CDU panuje v tejto otázke zhoda. 

Agentúra DPA dnes s odvolaním sa na zdroje z CSU uviedla, že Seehofer a Steinmeier sa už v sobotu súkromne stretli v Mníchove. Až po tomto stretnutí sa Seehofer rozhodol, že Steinmeierovu kandidatúru podporí. Týmto krokom chcel zároveň zabrániť tomu, aby dostatočnú podporu získal politik strany zelených.

V prípade, že by sa Steinmeier stal prezidentom, na čele rezortu diplomacie by ho mal podľa očakávaní nahradiť predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Päťročný mandát súčasného spolkového prezidenta Joachima Gaucka vyprší v marci budúceho roku. Tento 76-ročný politik už pred niekoľkými mesiacmi oznámil, že opäť kandidovať nemieni s ohľadom na svoj pokročilý vek.

Voľba Gauckovho nástupcu je naplánovaná na 12. februára 2017. O prezidentovi rozhodnú delegáti osobitného volebného zhromaždenia zloženého z členov Bundestagu a zástupcov všetkých 16 spolkových krajín. Steinmeier vyštudoval právo a politológiu a v nemeckej politike pôsobí už zhruba dve desaťročia. Zastával už viacero vládnych pozícií vrátane vicekancelára a vedúceho úradu spolkového kancelára. V rámci SPD má povesť umierneného politika nakloneného reformám. V roku 2009 sa uchádzal o post kancelára, avšak neuspel v súboji s Merkelovou. 

Viac o téme: Angela MerkelováFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu