Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusi chcú zabezpečiť svoju vojenskú prítomnosť: Na plavbu sa vydala loď Admiral Kuznecov

Admiral Kuznecov
Admiral Kuznecov (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Ruská lietadlová loď Admiral Kuznecov sa dnes vydala na plavbu do Stredozemného mora. Cieľom jej presunu je zabezpečiť "vojenskú prítomnosť" v operatívne dôležitých oblastiach tzv. svetového oceánu, uvádza sa vo vyhlásení tlačovej služby ruskej Severnej flotily, ktoré zverejnila agentúra Interfax.

Do flotily lodí Severnej flotily meniacich svoju dislokáciu patrí aj ťažký raketový krížnik Piotr Velikij, veľké protiponorkové lode Severomorsk a Viceadmirál Kulakov a zabezpečovacie lode. Počas plavby do Stredozemného mora sa na lodiach uskutoční previerka pripravenosti posádky a nácvik bojovej súčinnosti, a to aj s účasťou lietadiel a vrtuľníkov. Naplánované sú aj spoločné manévre s loďami iných flotíl ruského námorníctva.

V letke lietadlovej lode Admiral Kuznecov sú najnovšie bojové lietadlá MiG-29KR a MiG-29KUBR, ako aj lietadlá Su-33, informovala agentúra Interfax. Pre Admirala Kuznecova vyrobili aj bojové vrtuľníky Ka-52K "Katran".  Vo výzbroji tejto ruskej lietadlovej lode sú okrídlené protilodné rakety Granit, raketové systémy Klinok a Kaštan, automatické delostrelecké zariadenia i systém protiponorkovej ochrany.  

Agentúra Interfax dodala, že táto lietadlová loď - schopná niesť vyše 50 lietadiel - v uplynulých rokoch už viackrát plnila vojenské úlohy vo východnom Stredomorí. Ruský vojenský expert Leonid Ivašov v rozhovore pre Interfax uviedol, že Rusko prvýkrát v dejinách plánuje použiť palubné letectvo nie počas vojenského cvičenia, ale v bojových situáciách.

Viac o téme: RuskoAdmiral Kuznecov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu