Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Američania varujú pred vplyvom Ruska na východe Európy: Manipuluje údajne aj so Slovenskom

Štúdia sa zaoberá aj vplyvom Rusko na Slovensku
Štúdia sa zaoberá aj vplyvom Rusko na Slovensku (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Rusko chce v strednej a východnej Európe využiť hospodárske a politické páky, aby manipulovalo tamojšími štátmi, diskreditovalo západné hodnoty a podkopalo transatlantické vzťahy. Uvádza to štúdia súkromnej ​​výskumnej skupiny, ktorú včera zverejnili vo Washingtone. Štúdia sa zaoberá situáciou na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku, Lotyšsku a Srbsku.

Ďalší dôkaz, že veľká vojna je blízko? Moskva vydala podivné nariadenie, vráťte sa domov

Moskva v týchto krajinách využíva sympatizujúcich politikov, snaží sa ovládnuť energetické trhy a ďalšie ekonomické sektory a usiluje sa o zablokovanie protikorupčných krokov v snahe destabilizovať miestne vlády, uvádza štúdia podľa agentúry Reuters. "V niektorých krajinách je ruský vplyv natoľko všadeprítomný, že ohrozuje národnú stabilitu, západnú orientáciu týchto štátov a euroatlantickú stabilitu," konštatujú autori.

Štúdiu vypracovalo washingtonské Stredisko pre strategické a medzinárodné štúdiá a bulharské Stredisko pre štúdium demokracie. Text je výsledkom 16-mesačného bádania.

Americkí vládni činitelia sa s názorom autorov štúdie zhodujú, uviedla agentúra Reuters. "Rusi rozpútali vytrvalú kampaň, ktorej cieľom je obnoviť nárazníkovú zónu vo východnej Európe, ktorá je podľa ruského vodcu Vladimira Putina oprávnená," citovala agentúra anonymný americký zdroj.

Chcú pritom podkopať nielen NATO a EÚ, ale všetky demokratické základy týchto inštitúcií. Nevyhýbajú sa podplácaniu, dezinformačnej propagande a občasným vraždám kritikov Kremľa doma aj v zahraničí a využívajú internet k oslabeniu západných inštitúcií, uviedol vládny zdroj.

Podľa spoluautorky štúdie Heather Conleyovej má text upozorniť na hrozby, ktorým americkí a európski politici nevenujú dostatočnú pozornosť. "Prvým krokom je uvedomiť si, čo sa deje. V stávke je, ako vidíme sami seba a fungovanie našej demokracie," vyhlásila Conleyová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu