Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najväčšie trhovisko Aleppa zasiahol smrtiaci nálet: FOTO Krutosti, zahynulo 15 ľudí vrátane detí

Aleppo zasiahol dnes popoludní ďalší nálet Zobraziť galériu (3)
Aleppo zasiahol dnes popoludní ďalší nálet (Zdroj: SITA/AP)

BEJRÚT/MOSKVA - Najväčšie trhovisko v povstalcami kontrolovanej časti sýrskeho Aleppa zasiahol dnes popoludní nálet, pri ktorom zahynulo najmenej 15 ľudí vrátane niekoľkých detí. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na údaje dobrovoľníckej humanitárnej organizácie Sýrska civilná ochrana, známej tiež ako Biele helmy.

Najnovší smrtiaci útok hlásili z východného Aleppa po tom, ako pri utorňajších náletoch na povstalecké štvrte prišlo o život najmenej 41 ľudí vrátane piatich detí. V čase bombardovania trhoviska vyčerpaní záchranári stále prehľadávali trosky z budov zasiahnutých počas predošlého dňa. Podobnú bilanciu dnešného náletu ako Biele helmy zverejnilo aj Aleppské mediálne centrum, ktoré prevádzkujú miestni aktivisti. Gynekologička z priľahlej kliniky povedala, že nie je jasné, čo bolo terčom útoku na trhovisko, pri ktorom "mnohé obchody úplne zmizli".

Najväčšie trhovisko Aleppa zasiahol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Utorňajším útokom predchádzali tri dni pomerného pokoja v tomto sýrskom veľkomeste, kde od minulomesačného stroskotania prímeria vedú sýrske sily podporované Ruskom ofenzívu proti povstalcom. Ruské ministerstvo zahraničných vecí medzitým podľa agentúry DPA oznámilo, že minister Sergej Lavrov a jeho americký rezortný partner John Kerry sa v sobotu stretnú vo švajčiarskom Lausanne, aby pokračovali v rozhovoroch o riešení sýrskeho konfliktu.

Najväčšie trhovisko Aleppa zasiahol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu diplomacie potvrdil, že sa takéto stretnutie uskutoční, neprezradil však nijaké podrobnosti. Washington iba minulý týždeň oznámil, že vzhľadom na pokračujúce ruské bombardovanie Aleppa prerušuje vojenskú spoluprácu s Moskvou ohľadne Sýrie.

Viac o téme: NáletySýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu