Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Bombardovanie Aleppa neprestáva: Masaker neprežilo 14 členov jednej rodiny

Aleppo dnes zasiahol letecký útok.
Aleppo dnes zasiahol letecký útok. (Zdroj: Twitter)

BEJRÚT - Štrnásť členov jednej rodiny zahynulo dnes pri leteckom útoku na povstalcami obsadenú východnú časť sýrskeho mesta Aleppa. Podľa stanice BBC o tom informovali pracovníci humanitárnej organizácie Sýrska civilná ochrana, známej tiež ako Biele prilby.

Uviedli, že medzi mŕtvymi bolo osem detí a dve ženy. Členovia rodiny podľa Bielych prílb zomreli po útoku ruskej stíhačky v mestskej časti Mardža. Jeden z obyvateľov Aleppa povedal pre BBC, že mesto bolo za posledných 24 hodín terčom intenzívneho bombardovania, pričom boli použité bomby prenikajúce pred výbuchom hlboko do zeme.

Ďalších 25 ľudí bolo podľa Bielych prílb zabitých v nedeľu večer pri útoku na obytnú budovu v mestskej časti Kátardží. Záchranári museli použiť žeriav, aby vyslobodili z budovy 12-ročného chlapca, ktorému sa časť horného podlažia zrútila na nohy, dodala BBC. V troskách neskôr objavili mŕtve bábätko - dievčatko.

Učiteľ v Aleppe povedal, že pri najnovšej vlne leteckých útokov používajú útočníci nový druh zbraní. Ide o silnejšie špeciálne bomby, po ktorých sa zem dlhšie otriasa. "V noci sme sa zobudili asi päť či šesťkrát. Zažili sme niečo takéto po prvý raz," povedal.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovala dnes o najmenej 23 obetiach leteckých útokov vo vidieckej oblasti západne od Aleppa. "Útoky spôsobili masakru v dedine Awídžil," citoval SOHR tlačová agentúra AP. Podľa miestnych aktivistov údajne útočili v tejto oblasti ruské lietadlá.

Rusko ponúklo osemhodinovú humanitárnu prestávku v Aleppe

Ruské vojenské letectvo a sýrske vládne sily prerušia vo štvrtok na osem hodín paľbu v meste Aleppo, oznámila dnes oficiálna ruská tlačová agentúra TASS. Cieľom "humanitárnej prestávky" je umožniť bezpečný odchod civilistov a stiahnutie militantov z povstalcami obsadenej východnej časti Aleppa, citovala TASS náčelníka hlavného operačného oddelenia generálneho štábu ruských ozbrojených síl Sergeja Rudského.

Správa nehovorí o kritike, ktorú OSN adresovala Rusku pri podobných oznámeniach. OSN uviedla, že bezpečnostné obavy a strach zo zatknutia zabránili civilistom v Aleppe využiť predošlé ponuky na bezpečný odchod z mesta, ktoré im dali Moskva a Damask.

Masaker v Aleppe treba zastaviť, vinníkom hrozia sankcie, povedal Lajčák

Ministri zahraničných vecí EÚ sa zhodli na tom, že treba zastaviť bombardovanie Aleppa, utrpenie tamojších civilistov a umožniť prísun humanitárnej pomoci. Ak to niektorý z aktérov konfliktu nedodrží, EÚ je pripravená prijať voči nemu sankcie, informoval šéf slovenského rezortu diplomacie Miroslav Lajčák.

"Dali sme jasne najavo to, že od všetkých aktérov diania očakávame, že sa začnú chovať zodpovedne a budú mať na pamäti to, aby civilné obyvateľstvo netrpelo," skonštatoval Lajčák. Situáciu v Sýrii, ktorú ministrom priblížil vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, označil za dramatickú.

Prípadné sankcie by mali byť uvalené na sýrskych predstaviteľov a ich podporovateľov nesúcich zodpovednosť za nálety na civilné ciele a utrpenie obyvateľstva. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová zopakovala, že EÚ používa politické nástroje a nemieni vojensky zasahovať v Sýrii. Konflikt má podľa nej jedine politické riešenie. V súčasnosti už EÚ uplatňuje sankcie voči 69 sýrskym subjektom, 205 Sýrčanom a trom Iráncom, uviedla agentúra Reuters. Znamená to, že nesmú vstupovať na územie EÚ a majú tu zmrazený majetok a účty.

"Nesieme zodpovednosť za desaťtisíce ľudí, ktorí v Aleppe zomierajú," skonštatoval český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. Do dvoch až troch týždňov by podľa neho malo byť jasné, či nátlak EÚ zabral alebo bude nevyhnuté rozšíriť sankcie voči jednotlivcom, ktorí sú zodpovední za masakre civilistov.

Rada ministrov vo svojom vyhlásení apeluje na Rusko, aby využilo všetky dostupné nástroje na zastavenie bombardovania zo strany sýrskej armády, umožnila prísun humanitárnej pomoci a vytvorila podmienky na politické riešenie krízy.

Ministri obviňujú sýrsky vládny režim podporovaný Ruskom z bombardovania východnej časti Aleppa vrátane civilnej infraštruktúry  a z používania kazetových bômb a chemických zbraní, čo má za následok početné civilné straty. Nálet na humanitárny konvoj pri Aleppe z 19. septembra považujú za porušenie medzinárodného práva, ktoré by mala vyšetriť OSN a ktorého vinníci by mali byť potrestaní.

Ministri sa okrem Sýrie venovali aj migračným dohodám so štátmi Blízkeho východu a severnej Afriky. Pokrok zaznamenali pri rokovaniach s Jordánskom a Libanonom. Tunisko označili za pozitívny príklad štátu, ktorý vykročil smerom k demokracii. EÚ mu poskytne na rok 2017 dvojnásobnú finančnú pomoc oproti pôvodne plánovanej, aby prispela ku skvalitneniu životov tamojších občanov a odstráneniu príčin emigrácie.

Viac o téme: SýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu