Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO Výbuch sopky v Indonézii, niekoľko sto nezvestných turistov: Evakuácia a obmedzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Včera okolo 14:45 miestneho času na ostrove Lombok začala sopka Barujari chŕliť sopečný popol. Sopka známa ako dieťa Rinjani vybuchla bez varovania. Zavinila niekoľkohodinové zdržanie letov z letísk na ostrove Lombok a neďalekého ostrova Bali. Indonézske úrady pátrajú po niekoľko stovkách turistov a ďalších viac ako 1100 ľudí muselo byť evakuovaných.

"Zatiaľ nie sú známe informácie o tom, že by sa medzi nezvestnými nachádzali slovenskí turisti," potvrdil hovorca MZV Igor Skoček. 

"Barujari opäť vybuchla. Na základe vulkanologických údajov, bola erupcia sopky celkom veľká, s úrovňou amplitúdy 52 dB a sopečným popolom vo výške viac ako 2000 metrov nad kráterom," povedal NTB v utorok Muhamnad Rum, šéf Agentúry na zmiernenie dôsledkov katastrof (BPBD).

"Vyzvali sme všetkých ľudí aby boli v strehu a pre prípad potreby si pripravili masky. Zabráni sa tak problémom spôsobeným zo sopečného popola," povedal Rum

Hovorca úradu pre prírodné katastrofy Sutopo Purwo Nugroho informoval, že 400 zahraničných a domácich turistov je evidovaných, že podnikli výstup na sopku Barujari. "Stále pátrame po 389 prevažne zahraničných turistoch, aby sme zistili, v akom stave sa nachádzajú, a aby sme ich rýchlo evakuovali," uviedol hovorca.

"Farmy a stromy nachádzajúce sa v rozmedzí štyroch kilometrov okolo sopky boli potiahnuté tenkou vrstvou sivého popola, ale blízke mestá a obce neboli v nebezpečenstve," informoval Nugroho. Erupcia na niekoľko hodín prerušila lety na medzinárodnom letisku Ngurah Rai na ostrove Bali a na letisku Selaparang v Matarame, ktoré je hlavným mestom provincie Západná Nusa Tenggara. 

Viac o téme: TuristiSopkaEvakuáciaIndonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu