Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rusko hovorí o veľmi krehkom prímerí, ktoré nemá zmysel: Povstalci v Sýrii ho porušujú

Sergej Rudskoj
Sergej Rudskoj (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Podľa Ruska "nemá zmysel", aby sýrska vláda vyhlasovala týždeň trvajúce prímerie, keď ho povstalci porušujú.

"Militanti nedodržiavajú zastavenie bojov. Sme presvedčení o tom, že jednostranné prímerie zo strany sýrskych vládnych síl nemá zmysel," povedal v mene ruského ministerstva obrany generál Sergej Rudskoj, ktorého s odvolaním sa na ruské štátne médiá citovala dnes agentúra DPA.

Rudskoj zároveň skritizoval USA za neplnenie si svojho podielu dohody o prímerí, najmä čo sa týka nerozlišovania medzi takzvanou umiernenou opozíciou a islamskými teroristami. Podľa jeho slov USA nemajú "skutočný vplyv" na skupiny bojujúce proti sýrskej vláde, ktoré podporujú.

Šéf americkej diplomacie John Kerry tvrdí, že týždňové prímerie v Sýrii vyjednané USA a Ruskom je síce "krehké, ale pretrváva", a to napriek neustálemu násiliu a nedostatku humanitárnej pomoci pre obkľúčené oblasti.

Prímerie vstúpilo do platnosti minulý týždeň v pondelok so zámerom vytvoriť spoločné rusko-americké vojenské zariadenie na koordináciu útokov proti extrémistom zo samozvaného Daeš a pridružených skupín teroristickej siete al-Káida. Podľa amerických predstaviteľov to však aktuálne podmienky neumožňujú.

Viac o téme: PrímerieSýriaSergej Rudskoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu