Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Sýrčania zostali v šoku: OSN po útoku na konvoj zrušila akúkoľvek pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ALEPPO - Až 21 životov si vyžiadal pondelkový letecký útok na humanitárny konvoj Sýrskeho arabského Červeného polmesiaca (SARC) pri severosýrskom meste Aleppo. S výnimkou jedného pracovníka SARC boli všetky obete civilisti, informovala dnes agentúra DPA.

Ruské ministerstvo obrany dnes súčasne zverejnilo vyhlásenie, ktorým odmietlo akúkoľvek zodpovednosť za útok. Prvé správy hovorili o 12 obetiach náletu, prevažne vodičoch kamiónov a humanitárnych pracovníkoch. Zvýšená bilancia sa objavila v dnešnom spoločnom vyhlásení SARC a Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK).

Pri nálete došlo aj k zničeniu väčšiny humanitárnej pomoci, ktorú kamióny prevážali. Medzi obeťami je aj riaditeľ jednej z pobočiek SARC. Civilisti, ktorí prišli o život, v čase útoku vykladali zásoby z vozidiel. "Z toho, čo zatiaľ vieme o včerajšom útoku, je jasné, že došlo k flagrantnému porušeniu medzinárodného humanitárneho práva, čo je absolútne neprijateľné," uviedol dnes šéf MVČK Peter Maurer. OSN dnes v reakcii na útok dočasne zastavila všetky dodávky humanitárnej pomoci smerujúce do obliehaných oblastí Sýrie.

Pomoc nedostanú

Organizácia Spojených národov (OSN) oddnes dočasne zastavila všetky dodávky humanitárnej pomoci smerujúce do obliehaných oblastí Sýrie. Rozhodla sa tak v reakcii na nálet, ktorého terčom sa stal v pondelok večer pri severosýrskom meste Aleppo humanitárny konvoj Sýrskeho Červeného polmesiaca. 

Informoval o tom dnes hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Laerke. Pozastavenie všetkých dodávok podľa jeho slov pretrvá až do preskúmania bezpečnostnej situácie v Sýrii. Pondelok Laerke označil "za veľmi čierny deň.. pre humanitárnych pracovníkov na celom svete", uviedla agentúra AP.

K leteckému útoku pri Aleppe došlo len niekoľko hodín po tom, ako sýrska armáda ohlásila, že sedemdňové prímerie v Sýrii zlyhalo. Podľa predstaviteľov OSN viezol konvoj pomoc pre 78.000 ľudí v meste Uram al-Kubra, ležiaceho približne 15 kilometrov juhozápadne od Aleppa. Útok zasiahol najmenej 18 z 31 nákladných vozidiel, ako aj sklad Červeného polmesiaca v tejto oblasti.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) tvrdí, že konvoj bol zasiahnutý sýrskymi alebo ruskými vojenskými lietadlami. Pri nálete zahynulo najmenej 12 ľudí, prevažne vodičov kamiónov a pracovníkov Červeného polmesiaca. Toto číslo potvrdila aj sýrska dobrovoľnícka skupina prvej pomoci známa ako Biele prilby.

Doručenie humanitárnej pomoci do obliehaných zón bolo jednou z kľúčových požiadaviek dohody o týždňovom prímerí, ktorú sprostredkovali USA a Rusko. Obe strany konfliktu sa však obviňovali z porušovania prímeria. Zároveň však avizovali, že dohodu sú ochotné predĺžiť.

Viac o téme: OSNSýriaHumanitárny konvoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu