Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Problémy s vodou v Brne: Obyvatelia v strachu, piť sa dá len prevarená

Voda, je pre organizmus veľmi zdravá, no záleží na tom, akú vodu pijete! Zobraziť galériu (4)
Voda, je pre organizmus veľmi zdravá, no záleží na tom, akú vodu pijete! (Zdroj: thinkstock.com)

BRNO - Poriadnemu problému sú v týchto dňoch vystavení obyvatelia Brna. V meste a ďalších 43 obciach je totiž až do odvolania voda pitná len po prevarení, objavili sa v nej koliformné baktérie, ktoré spôsobujú hnačkové ochorenia a môžu vážne ohroziť zdravie. Voda je do odvolania pitná len po prevarení.

Pri vode, ktorá je v Brne a okolí kvôli výskytu baktérií až do odvolania pitná len po prevarení, nie je dôvod na obavy pri jej použití na umývanie riadu alebo k osobnej hygiene. V tlačovej správe to dnes oznámila Krajská hygienická stanica Juhomoravského kraja. Podľa jej riaditeľa Davida Křivánka nezaznamenali hygienici kvôli problémom s vodou nárast hnačkových ochorení.

Opatrenia nepiť vodu bez prevarenia platí pre Brno a 43 ďalších obcí z jeho okolia od štvrtka.
Hygienici upozorňujú, že je odporúčané vodu prevárať z dôvodov prevencie. "Za súčasných podmienok kvality vody nie je opodstatnené mať obavu z používania vody na umývanie riadu, oplachom surovín pri príprave stravy, pri osobnej hygiene, telesnej očiste a podobne," stojí v správe hygienikov. Podľa nich nie je potrebné ani náhradný spôsob zásobovania pitnou vodou. Hygienici neevidujú, že by sa zvýšil počet ľudí s hnačkovým ochorením. Také informácie nemajú ani predstavitelia kraja a zvýšený počet takýchto ochorení nezaznamenala podľa hovorcu Pavla Žáru ani Fakultná nemocnica Brno.

Muž dal počas 35
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Baktérie sú zaznamenané v nízkom množstve

Podľa Brnenských vodární a kanalizácií (BVK) boli baktérie zaznamenané len v nízkom množstve. Na tlačovej konferencii to povedal Petr Šindler, ktorý je poverený zastupovaním generálneho riaditeľa. Odporúčania konzultované s hygienikov nadobúdajú účinnosť okamžite, čas trvania nemožno predvídať. Opatrenie sa týka viac ako 400 tisíc ľudí, okrem Brna napríklad aj ďalších obcí. Riaditeľ Krajskej hygienickej stanice David Křivánek povedal, že ide skôr o preventívne opatrenie. "Nejde o havarijný stav ani kontamináciu fekáliami, ale o úplne nepatrné prekročenie mikrobiálnych ukazovateľov v dôsledku vyššej teploty dodávanej studenej vody, čím mierne klesla dezinfekčná účinnosť bežného zabezpečenia v pitnej vode," uviedol. Preto zatiaľ nebudú stáť v uliciach ani cisterny s pitnou vodou.

Výsledky intenzívneho odberu vzoriek budú známe v piatok, ich analýza trvá tri dni. "Musíme nájsť príčinu a odstrániť ju," povedal Šindler. Baktérie sa objavili iba v dvoch vzorkách z pondelka.

Zákonná tolerancie zistených baktérií je nulová. Brnenské vodárne a kanalizácie štyrikrát zvýšili dávku dezinfekčného činidla v pitnej vode a začali intenzívne preplachovanie chrbticových radov, aby sa činidlo rýchlejšie rozšírilo. Prijaté opatrenia môžu spôsobiť krátkodobé zakalenie dodávanej vody.

Plastové fľaše ukrývajú nebezpečných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Brnenské vodárne a kanalizácie sú akciová spoločnosť, ktorú z 51 percent vlastné mesto. Prevažná väčšina zostávajúcich akcií patrí francúzskej vodárenská spoločnosti Suez Environnement. Ku koncu minulého roka spoločnosť prevádzkovala 1416 kilometrov vodovodnej a 1208 kilometrov stokovej siete.

Nemocnice vodu prevárajú

Nemocnice v Brne kvôli nutnosti prevárať vodu z kohútika nemajú žiadne väčšie ťažkosti. Pacientom ako obvykle varia čaj. Na umývanie riadu vodu so súhlasom hygienikov používajú. Dnes  to uviedli zástupcovia nemocníc.

Žiadne problémy nemá Fakultná nemocnice u svätej Anny v Brne. "Včera (vo štvrtok) sme informovali personál a ten aj pacientov, že je voda pitná len po prevarení. Pitný režim u pacientov zabezpečujeme bežne čajom, teda prevarením vody a podávaním z čajovarov," uviedla hovorkyňa nemocnice Petra Veselá. Podľa nej sa pri riedení kontrastných látok u špeciálnych vyšetrení používa balená voda. "Z krajskej hygienickej stanice sme dostali na základe nášej otázky stanovisko, že iné používanie vody ako napríklad umývanie a oplachovanie riadu a podobne nepredstavuje žiadne riziko," dodala Veselá.


Prečítajte si aj: 

Na Slovensku je nebezpečná voda, nepite ju! Strašia Briti: Zistili sme, kde je pravda zakopaná


Podobne je na tom aj Fakultná nemocnica Brno. "Žiadne problémy nemáme a vodu pacientom prevárame, pretože im dávame čaj," povedal hovorca nemocnice Pavel Zara. Rovnaké je to aj v Nemocnici Milosrdných bratov v Brne. "Nič zásadné sa u nás nedeje, dodržiavame odporúčanie hygieny," uviedol riaditeľ zariadenia Jozef Drbal.

Problémy s vodou v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Opatrenia, že nemožno piť vodu a pred požitím je nutné ju prevariť, začalo platiť vo štvrtok. Vodu nemožno používať kvôli tomu, že sa v dvoch vzorkách v Brne zistil výskyt koliformných baktérií, ktoré spôsobujú hnačkové ochorenia. Vodárne však upozornili, že boli len v malom množstve. Riaditeľ Krajskej hygienickej stanice Juhomoravského kraja David Křivánek povedal, že ide skôr o preventívne opatrenie. "Nejde o havarijný stav, ani kontamináciu fekáliami, ale o úplne nepatrné prekročenie mikrobiálnych ukazovateľov v dôsledku vyššej teploty dodávanej studenej vody, čím mierne klesla dezinfekčná účinnosť obvyklého zabezpečenia v pitnej vode," uviedol Křivánek.

Prijaté opatrenia môžu spôsobiť krátkodobé zakalenie dodávanej vody. 

Viac o téme: BaktériePitná vodaBrno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu