Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový fenomén v utečeneckej kríze: Takto pašujú migrantov do Európy za neskutočné peniaze

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

RÍM - Gangy pašerákov ľudí v rastúcej miere najímajú Ukrajincov ako kapitánov jácht a iných luxusnejších lodí pre migrantov ochotných zaplatiť za jednu osobu až 8000 dolárov (7100 eur), aby sa bezpečne dostali do Európy. Podľa agentúry Reuters to oznámila talianska polícia po tom, čo dvoch takýchto Ukrajincov podozrivých z pašovania ľudí zadržala.

FOTO Tragédia pri Bratislave, ktorá otriasla aj Slovenskom: V kamióne našli 71 mŕtvych tiel

Policajti oboch mužov vo veku 21 a 25 zatkli v utorok, keď ich pristihli, ako sa snažili dostať na plachetnici ilegálne do Talianska 50 Pakistancov. Podľa nemenovaného policajného činiteľa to bol ďalší taký incident z poslednej doby s luxusným plavidlom, do ktorého boli zapletení profesionálni ukrajinskí námorníci. "Je to narastajúci fenomén," dodal tento zdroj.

Taliansko je jednou z brán do Európy v najhoršej migračnej kríze od druhej svetovej vojny. Podľa štatistík ministerstva vnútra sa od začiatku roka dostalo na talianske brehy viac ako 93.000 utečencov. Väčšina týchto migrantov sa plaví zo severu Afriky na preplnených vratkých člnoch, ktoré sa často prevrátia alebo potopia. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) uvádza, že na každých 42 takýchto migrantov pripadá jeden, ktorý príde o život.

Nový fenomén v utečeneckej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

V posledných rokoch však zločinecké bandy tiež ponúkajú "luxusnú cestu" plavidlami schopnými bezpečnej plavby po mori, ktorých kapitánmi sú kvalifikovaní námorníci, a to za cenu 6000 až 8000 dolárov za osobu. To je zhruba štvornásobok priemernej ceny za "normálny prevoz".

Talianska polícia od vlaňajška zadržala najmenej 65 osôb ukrajinského pôvodu podozrivých z pašovania ľudí. Ukrajinci zatknutí v utorok riadili čln pod tureckou vlajkou a podľa policajtov vyplávali z Turecka.

Viac o téme: Utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu