Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšia nehoda na rieke: Pri obci Udiča sa na Váhu potopil remorkér, vytvorila sa olejová škvrna

Na rieke Váh sa potopil remorkér
Na rieke Váh sa potopil remorkér (Zdroj: TASR)

UDIČA - Na rieke Váh, pri obci Udiča v okrese Považská Bystrica, sa potopil remorkér. Na mieste už dve hodiny zasahujú hasiči. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Pri nehode do vody unikli prevádzkové kvapaliny, ktoré na hladine rieky vytvorili olejovú škvrnu s rozmermi približne 20 krát 5 metrov. Hasičom sa však uniknutú naftu podarilo zachytiť a pre ustálenosť hladiny sa ďalej nerozširuje.  Na mieste zasahuje desať hasičov z Považskej Bystrice, Púchova a Trenčína. Príčina potopenia remorkéra je podľa Farkasovej v štádiu vyšetrovania.

Podľa riaditeľa Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Považskej Bystrici Zdena Tarabíka potopenie remorkéra nahlásili okolo 7.00 hodine. "Remorkér bol z dvoch tretín pod vodou a unikali z neho prevádzkové kvapaliny. Bolo potrebné natiahnuť norné steny, posypať vodnú hladinu sorbentom a následne ho zberať do plastových sudov," uviedol Tarabík. 

Do asi sedemmetrového remorkéra sa podľa neho pravdepodobne nabrala voda, "sadol" na dno a stiahol so sebou aj pontón, o ktorý bol ukotvený. Vodná hladina sa znečistila od motora, ktorý sa tiež potopil. "V nádrži bolo asi 100 litrov nafty, tá zatiaľ neuniká. Zostávame na mieste, pretože s remorkérom sa manipuluje a pritom môže dôjsť k ďalšiemu úniku. S ťažkou technikou sa nám podarilo dostať remorkér sčasti na breh, čakáme na žeriav a pomocou neho sa ho budeme snažiť dostať na breh," doplnil Tarabík s tým, že z plavidla stále odčerpávajú vodu.

Majiteľom remorkéra je Slovenský vodohospodársky podnik, momentálne ho má v prenájme súkromná spoločnosť, ktorá ho používa na premiestňovanie korčekového bagra ťažiaceho štrk z Nosickej priehrady. Ako informoval predseda Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Považskej Bystrici Vladimír Vecel, k nehode došlo v najväčšom rybárskom revíre považskobystrickej organizácie Pod Dubovcom. Revír má viac ako 100 hektárov a žijú v ňom všetky druhy sladkovodných rýb vrátane hospodársky cenných kaprov, zubáčov, šťúk či sumcov.

"Prevádzkové kvapaliny, našťastie, znečistili len vodu v malej tichej zátoke, nerozšírila sa na celý revír, ktorý je spojený s Nosickou priehradou. Znečistenie by hrozilo len v prípade, že by došlo k prudkému poklesu vodnej hladiny, čím by sa látky mohli dostať až do priehrady," doplnil Vecel.

Podľa vedúcej odboru inšpekcie ochrany vôd Slovenskej inšpekcie životného prostredia Gabriely Ganse Inšpektorát životného prostredia Žilina prostredníctvom svojho odboru inšpekcie ochrany vôd rieši predmetnú udalosť ako ohlásené mimoriadne zhoršenie vôd. 

"Na základe informácii od inšpektorov, ktorí sú prítomní na mieste, sa momentálne čaká na vytiahnutie remorkéra na breh toku a až potom bude možné posúdenie množstva uniknutých ropných látok. Na základe kvantifikácie uniknutých ropných látok sa zhodnotí, či došlo, alebo nedošlo k naplneniu zákonom definovaných znakov mimoriadneho zhoršenia vôd. Je potrebné vyzdvihnúť doterajší zásah jednotky HaZZ, ktorej členovia vykonali ohraničenie ropnej škvrny nornou stenou, aplikáciu adsorpčného materiálu a jeho zber a tým účinne zabránili ďalšiemu šíreniu znečistenia na povrchových vodách toku Váh," uviedla Ganse.

Viac o téme: RemorkérVáhUdiča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu