Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Miliardár Trump prichádza s ďalšími sľubmi: Ak budem prezidentom, posilním rozpočet armády

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezidentský kandidát Donald Trump vyzval dnes na budovanie "mieru z pozície sily" a zaviazal sa posilniť rozpočet armády, ak bude v novembri zvolený za šéfa Bieleho domu. Newyorský miliardár povedal, že bude požadovať, aby Kongres zrušil škrty v amerických výdavkoch na obranu, ktoré vstúpili do platnosti, keď sa kongresmanom v roku 2013 nepodarilo dohodnúť na rozpočte.

 A zdôraznil, že súčasná armáda je nepostačujúca, pokiaľ ide o hrozby, ktorým Spojené štáty čelia, informovala tlačová agentúra DPA. "Dejiny ukazujú, že keď nie je Amerika pripravená, je nebezpečenstvo najväčšie," uviedol v príhovore vo Filadelfii, zameranom na národnú bezpečnosť. "Chceme sa vyhnúť konfliktu a zabrániť mu prostredníctvom našej jednoznačnej vojenskej prevahy." Výdavky USA na obranu vlani prekročili 600 miliárd dolárov.

Spomínané parlamentné škrty znížili výdavky na rezort obrany i vnútroštátnu bezpečnosť s cieľom vyvinúť nátlak na Kongres, aby sa dohodol na kontrole rozpočtových výdavkov. Republikánsky prezidentský kandidát Trump navrhol, aby mali americké pozemné sily približne 540.000 vojakov v aktívnej službe, námorná pechota 36 práporov, námorné sily 350 lodí a vzdušné sily 1200 bojových lietadiel. V prejave vo Filadelfii tiež navrhol vývoj nového systému raketovej obrany. Trump tvrdí, že vyššie vojenské výdavky zafinancuje "rozumnými reformami", ktoré zabránia plytvaniu vlády.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu