Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

FOTO Prípad, ktorý rozdelil Česko! Reštaurácia zakázala utečencov: Ako sa veci pohli za rok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HRUŠOVANY NAD JEVIŠOVKOU - Majiteľ reštaurácie z českých Hrušovan nad Jevišovkou si vyrobil poriadne problémy. Po prejavení názoru dostal pokutu a následne sa spustil dennodenný kolotoč kontrol. Na facebookovom profile svojej prevádzky vyvesil oznam, ktorým dal jasne najavo, akí zákazníci sa nedočkajú obsluhy.

Presne pred rokom sa majiteľ reštaurácie Tomáš Ševčík rozhodol spraviť krok, ktorý v jeho živote spustil lavínu komplikácií. Oznámil totiž, že vo svojom zariadení nebude variť pre imigrantov. Obrázok s nápisom zverejnil aj na Facebooku: "V našej reštaurácii pre imigrantov nevaríme! Stop islamu."

Na jeho prejav názoru okamžite zareagovala Česká obchodná inšpekcia, ktorá mu udelila pokutu vo výške 30 000 CZK (1 110 EUR) za diskrimináciu zákazníka. "Najprv som mal dostať ešte vyššiu pokutu, ale nakoniec mi to znížili na 30 tisíc," povedal Ševčík serveru ECHO24.cz. "Pokutu som zaplatil a odvolal som sa," dodal.

Hovorca inšpekcie Jíři Fröhlich sa vyjadril, že po odvolaní bola pokuta znížená zo spomínaných 30 na 25 000 CZK. Z čoho vyplýva, že by úrady pánovi Ševčíkovi mali vrátiť 5 tisíc korún.

Pokutou od inšpekcie to ale pre majiteľa reštaurácie neskončilo. Začali sa kontroly všetkého druhu. "Mali sme tu asi všetkých, obchodnú inšpekciu, hygienu, začala sa o mňa zaujímať polícia," hovorí Ševčík. Nikto mu nič nedokázal, a tak sa prípad uzavrel. Podľa vlastných slov nikdy žiadneho hosťa neodmietol, nech už bol odkiaľkoľvek.

 

Rok po tom, čo jeho názor po prvýkrát uzrel svetlo sveta, sa na verejnosť dostal opätovne. "Dnes to je presne rok, čo som zverejnil môj názor na skorumpovanú situáciu ohľadom imigrantov. Svoj názor nezmením aj za cenu pokuty," vysvetľuje svoje konanie. "Príspevok som po roku zdieľal opäť, dohnala ma k tomu súčasná situácia v Európe," dodáva Ševčík.

Nepovažuje sa za rasistu, neodsudzuje každého. Priznal sa, že mu nevadia slušní ľudia, ktorí sa k nám prisťahujú, príjmu našu kultúru, pracujú, majú tu rodinu a normálne fungujú. "Prečo by mi mali vadiť? Mám veľa kamarátov, rôznych národností. Nevadil by mi ani Arab. Islam sa mi síce nepáči, ale ak s ním nikto neobťažuje ostatných, nech si v neho verí. Nemám problém s ľuďmi, mám problém s celkovou situáciou," povedal nakoniec Ševčík. 

Viac o téme: ReštauráciaProblémyNázorKontrola Pokuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu