Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Porotu pre Nobelovu cenu za medicínu oblieha škandál: Dvoch členov už prepustili

(Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Porota, ktorá udeľuje Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu, sa rozhodla vylúčiť dvoch svojich členov kvôli škandálu so zdiskreditovaným lekárom, ktorý sa venuje výskumu kmeňových buniek v ústave Karolinska Institutet v Štokholme. S odvolaním sa na tamojšie médiá o tom dnes informovala agentúra AP.

Tajomník zmienenej poroty Thomas Perlmann dnes švédskej agentúre TT povedal, že Harriet Wallbergová a Anders Hamsten budú požiadaní, aby opustili 50-členné zhromaždenie, ktoré budúci mesiac vyhlási laureáta Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu.

Wallbergová a Hamsten už zanechali svoje riadiace pozície v Karolinska Institutet po tom, čo si vyslúžili ostrú kritiku za to, akým spôsobom tento ústav riešil obvinenia z vedeckého pochybenia vznesené voči Paolovi Macchiarinimu, lekárovi zaoberajúcemu sa výskumom kmeňových buniek.

Macchiarini, kedysi považovaný za priekopníka v oblasti transplantátov priedušnice, bol z inštitútu prepustený po obvinení z falšovania a tiež skresľovania výsledkov výskumu, ktorého sa údajne dopustil pri svojom výskume. Švédska prokuratúra ho zároveň vyšetruje v súvislosti s neúmyselným zabitím dvoch pacientov. Macchiarini proti obvineniam namieta.

Viac o téme: MedicínaNobelova cenaAnders HamstenHarriet Wallbergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu