Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obľúbená pochúťka Slovákov v ohrození: Mastné pokuty, reštaurácie sú v koncoch!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Milovníci tatárskych biftekov majú hlavy v smútku. Na obľúbenej špecialite si už v reštauráciách na Slovensku možno nepochutia. Dôvodom je konanie hygieny, ktorá sa rozhodla pokutovať reštaurácie s účasťou na bratislavskom tatarákovom festivale. Mnohé z nich nemali ani potuchy o zákaze, ktorý niekoľko rokov beztrestne porušovali.

Konzumenti tatarákov hovoria o gastronomickej pohrome a byrokratickom bláznovstve. Veľkú polemiku verejnosti vyvolalo zrušenie Bratislavského tatarákového festivalu, ktorý sa mal konať od 19. septembra do 10. októbra. Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) sa totiž rozhodol sankcionovať reštaurácie, ktoré majú v ponuke jedál tatársky biftek.

Desivá štatistika z prieskumu zamáva vaším jedálničkom: S rybami podvádzali aj na Slovensku!

„Hygiena sa rozhodla, že napriek totálnej ignorácii predaja tatarákov za posledných desať rokov navštívia reštaurácie zúčastnené na našom tatarákovom festivale a napália im pokutu a zakážu predávať tatarák. Vraj toto spravia s každou reštauráciou, ktorá ho podáva,“ posťažovali sa na Facebooku organizátori festivalu.

Podľa organizátorov je servírovanie tatárskych biftekov v reštauráciách na Slovensku vážne ohrozené. „Toto naozaj nie je normálne,“ rozhorčujú sa organizátori tatarákového festivalu, ktorí najnovšie na internete zverejnili petíciu za zmenu vyhlášky o tataráku. Zástupca známej reštauračnej siete Topkám neoficiálne povedal, že tatárske bifteky majú v ponuke jedál už roky bez toho, aby ich za to niekto sankcionoval. O zákaze predaja tatarákov na Slovensku netušili.

Zastaraná vyhláška

Autori petície sa odvolávajú na vyhlášku z roku 2007, podľa ktorej je predaj tepelne neupravených jedál z mäsa zakázaný. ÚVZ SR si však podľa nich predaj tatarákov v reštauráciách celé uplynulé desaťročie nevšímal. Až doteraz. Šesť bratislavských reštaurácií uviedlo, že dostali od hygieny v rovnaký deň  pokutu s prísľubom, že podobný trest čaká ďalšie zariadenia, ktoré budú v jedálnom lístku tento pokrm ponúkať. Obrancovia mäsovej pochúťky požadujú úpravu vyhlášky a povolenie predaja tatárskych biftekov v reštauráciách. Ich konzumácia by mala byť na zodpovednosti reštauračného zariadenia a zákazníka.

Obľúbená pochúťka Slovákov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Reakcia hygieny

Ako Topkám potvrdil RÚVZ Bratislava, vykonal kontroly v šiestich reštauráciách v Bratislave, ktoré mali v ponuke pokrm z tepelne nespracovaného hovädzieho mäsa. Kontrolované reštaurácie dostali zákaz prípravy a ponúkania takýchto pokrmov. „V prípade zistenia nesplnenia uloženého opatrenia pôjde o správny delikt, ktorý bude postihovaný pokutou od 150 do 20 000 eur,“ doplnila Katarína Nosálová, hovorkyňa RÚVZ Bratislava. Nosálová dodala, že predmetný festival nebol zrušený žiadnym rozhodnutím orgánu verejného zdravotníctva.“  

Tataráky potrápili aj predsedu KDH

S pokutou za predaj tatárskych biftekov má skúsenosť aj predseda KDH Alojz Hlina. Zakázaný pokrm sa totiž objavil aj v ponuke jeho reštaurácie. Ako ho nedávno upozornila manželka, dostanú vysokú pokutu za predaj tatarákov. „Tatarák sa podľa nejakej vyhlášky nemôže predávať a vraj robili kontrolu v Bratislave podľa rebríčka najlepších tatarákov. Manželka namietala, že či potom nie je problém v sushi baroch, kde tiež predávajú surové mäso. Dostala odpoveď, že ryba nie je mäso,“ opísal na Facebooku.

Problém sa týka len Slovenska

Topkám sa podarilo spojiť s Petrom Horváthom z gastronomického projektu Bratilicious, pod hlavičkou ktorého sa mal festival konať. Podľa slov Horvátha sa postup hygieny nepáči nielen reštauráciám, ktoré sankcie prekvapili, ale aj ľuďom. Drvivá väčšina reakcií zo strany verejnosti, s ktorou sa organizátori stretli, stojí na ich strane.

Hoci kontrolované reštaurácie oficiálne vyjadrenie hygieny ešte nedostali, pohrozila im pokutami vo výške niekoľko stoviek eur. Ako zdôraznil Horváth, „v celej Európskej únii nemajú s tatarákmi problém. Iba u nás.“ Organizátori preto bojujú za zmenu legislatívy, ktorá je podľa nich neefektívna. Postup hygieny rešpektujú, ale požadujú prehodnotenie vyhlášky, ktorá už niekoľko rokov neplní svoju funkciu.

Obľúbená pochúťka Slovákov v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: ReštaurácieTatársky biftekTatarákový festival
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu