Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záhadný prípad Češky na Novom Zélande: Jej partner zahynul, ona spravila nepochopiteľnú vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Polícia na Novom Zélande sa snaží zistiť, prečo turistka z Českej republiky strávila takmer mesiac v novozélandskej divočine po tom, čo jej partner počas túry zomrel. Informovali o tom dnes svetové agentúry AP a DPA.

Dovolenka v Grécku sa zvrhla na boj o život: Laurie (25) sa bavila v bare, o chvíľu prišiel horor

Ženu našli v stredu - žila v horskej chate strážcu prírodnej rezervácie na trase Routeburn Track, na novozélandskom Južnom ostrove. Ženu objavila polícia v dobrom zdravotnom stave, ale pochopiteľne, rozrušenú.

Dvojica sa vydala na zimnú 32-kilometrovú túru po trase Routeburn Truck 24. júla a muž o štyri dni spadol zo strmého svahu, opísala prípad polícia. Žene sa podarilo k partnerovi dostať, ale čoskoro nato podľahol zraneniam. Žena potom dorazila do chaty, kde odvtedy žila.

Polícia podľa svojich slov začala pátranie v stredu, lebo až vtedy sa dozvedela, že dvojica je nezvestná. Polícia a záchranári sa do oblasti znovu vrátia dnes, ak im to počasie dovolí, a pokúsia sa nájsť telo turistu.

Vzhľadom na to, že český pár nikoho neinformoval, že sa na cestu vydáva, nikto ho dlhý čas nehľadal. Až keď príbuzní v Česku začali byť znepokojení a kontaktovali známych na Novom Zélande, obrátil sa český konzulát tento týždeň na políciu a bola spustená pátracia akcia, uviedla česká honorárna konzulka v Queenstowne Vlaďka Kennett.

Záhadný prípad Češky na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: smh.com.au)

"Ide o veľmi neobvyklý prípad. Je veľmi nezvyklé, že by niekto zmizol v novozélandskom buši na tak dlhý čas bez toho, že by to bolo nahlásené," uviedol policajný inšpektor Olaf Jensen. "Je tu množstvo nezodpovedaných otázok, kým ale nedáme dokopy, čo sa stalo, nič ďalšie povedať nemôžeme," dodal.

Jensen povedal, že v chate, kde Češka prežívala, bola vysielačka, ale ona s ňou nevedela zaobchádzať. Žena povedala, že aspoň pred chatou do snehu, ktorý dosahoval výšku asi jeden meter, napísala písmeno H ako Help v nádeji, že to niekto uvidí zo vzduchu a príde jej na pomoc.

Češku odviezli do nemocnice na vyšetrenie a ešte dnes by mala byť vypočutá. Napriek nepriaznivému zimnému počasiu v oblasti bol jej zdravotný stav dobrý.

Sprievodcovia, ktorí trasu poznajú, verziu udalostí, ktorú Češka predložila, spochybňujú. Incident je podľa nich extrémne zvláštny a neuveriteľný. Túry na Routeburn Track sú obľúbené medzi výletníkmi v lete, ale zimné túry sa odporúčajú iba veľmi skúseným turistom, keďže v oblasti často padajú lavíny.

Podľa českej konzulky sa žena zachovala správne, keď v chate zostala a v ceste nepokračovala. "Ona urobila to najlepšie, čo mohla urobiť, vzhľadom na svoj psychický a fyzický stav a vzhľadom na podmienky na trase," povedala Kennett. "Je to jedno z pravidiel, ak sa človek na ceste stratí, aby vyhľadal útočisko a čakal tam na záchranu," dodala

 

Viac o téme: Nový zélandTuristka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu