Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvé FOTO: Záhadný prípad z Nového Zélandu sa rozmotáva, Češka prehovorila o smrti a horore

Pavlína Pížová (vľavo) Zobraziť galériu (4)
Pavlína Pížová (vľavo) (Zdroj: YouTube/RNZ, Polícia NZ, NZ DOC)

WELLINGTON - Záchranári dnes na Novom Zélande podľa miestnych médií zrejme našli telo českého turistu Ondreja Petra (†27) , ktorého partnerka Pavlína Pížová (33) čakala mesiac na záchranu v opustenej horskej chate. Polícia uviedla, že pozostatky bude ešte potrebné oficiálne identifikovať.

Záhadný prípad Češky na Novom Zélande: Jej partner zahynul, ona spravila nepochopiteľnú vec

Žena, ktorú záchranári objavili v stredu, uviedla, že sa do chaty uchýlila po tom, čo muž, s ktorým cestovala, spadol a zomrel. Polícia po tele pátrala už vo štvrtok, kvôli tme ale musela akciu prerušiť.

Pár sa podľa Češky vydal na cestu 24. júla a muž o štyri dni neskôr spadol na strmom kopci. Pavlíne sa podľa jej slov podarilo k nemu dostať, muž však podľa všetkého onedlho zomrel. Potom vyhľadala útočisko v jednej z chát, ktoré sú rozmiestnené po 32-kilometrovej trase známej ako Routeburn Track.

Pavlína a Ondrej
Zobraziť galériu (4)
Pavlína a Ondrej  (Zdroj: YouTube/RNZ, Polícia NZ, NZ DOC)

Vzhľadom na to, že český pár nikoho neinformoval, že sa na cestu vydáva, nikto ho dlhý čas nehľadal. Až keď príbuzní v Česku začali byť znepokojení a kontaktovali známych na Novom Zélande, obrátil sa český konzulát tento týždeň na políciu a bola spustená pátracia akcia, uviedla česká honorárna konzulka v Queenstowne Vlaďka Kennett.

Chata, v ktorej Pavlína počkala na záchranu
Zobraziť galériu (4)
Chata, v ktorej Pavlína počkala na záchranu  (Zdroj: YouTube/RNZ, Polícia NZ, NZ DOC)

Zachránená Češka vystúpila dnes popoludní miestneho času na tlačovej konferencii. "Ako si asi viete predstaviť, bol uplynulý mesiac veľmi trýznivý pre mňa, moju rodinu i rodinu môjho partnera," uviedla viditeľne poblednutá mladá žena. Dodala, že po tragickej nehode partnera strávila pod holým nebom tri noci, než sa jej podarilo hlbokým snehom dostať do bezpečia chaty, kde sa kvôli svojmu zdravotnému stavu aj počasiu rozhodla zostať.

Interiér chaty
Zobraziť galériu (4)
Interiér chaty  (Zdroj: YouTube/RNZ, Polícia NZ, NZ DOC)

"Bola som vyčerpaná a mala som zmrznuté nohy," povedala Pavlína. Podnikla síce niekoľko pokusov o opustenie svojho útočiska, odradilo ju ale zlé počasie aj jej zdravotný stav.

Žena uviedla, že so svojím partnerom urobili chybu, keď svoj úmysel vydať sa do hôr nikomu neoznámili, nemali pri sebe lavínový vyhľadávač a celkovo podcenili podmienky cesty. V slzách potom poďakovala novozélandským záchranárom a konzulke. Tá povedala, že česká turistka je podľa nej "veľmi silná žena", ktorá urobila maximum pre svoju záchranu.

Viac o téme: Nový ZélandOndrej PetrPavlína Pížová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu