Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koniec krviprelievania: Kolumbijská vláda a povstalci oznámili, že dosiahli historickú mierovú dohodu

Juan Manuel Santos Zobraziť galériu (2)
Juan Manuel Santos (Zdroj: SITA)

BOGOTO - Kolumbijská vláda a ľavicoví povstalci z hnutia Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) v stredu oznámili, že dosiahli dohodu o ukončení najdlhšej gerilovej vojny v Latinskej Amerike, čo v Kolumbii otvára novú kapitolu života - po vyše polstoročí krviprelievania. Vyjednávači vlády a FARC na Twitteri napísali, že podrobnosti úspešného záveru rokovaní oznámia v stredu večer v kubánskej Havane.

Mierové rokovania medzi kolumbijskými vládnymi predstaviteľmi a zástupcami povstaleckého hnutia FARC prebiehali v kubánskej metropole s prestávkami takmer štyri roky. Za posledný týždeň obe strany pracovali celých 24 hodín na tom, aby vyriešili aj posledné detaily dohody. Tá zaväzuje kolumbijskú vládu, aby uskutočnila výraznú, smelú pozemkovú reformu, prepracovala a zlepšila svoju protidrogovú stratégiu, ale tiež rozsiahlym spôsobom začala podporovať už tradične zanedbávané oblasti krajiny.

 "Dúfam, že dnes oznámime krajine historickú, veľmi dôležitú správu," povedal v stredu už skôr prezident Juan Manuel Santos, ktorého citovala tlačová agentúra AP. Podľa informácií svetových agentúr a internetových serverov, ktoré sa odvolávajú na dobre informované zdroje, sa obe strany dohodli na texte dokumentu, ktorý by mali podpísať na sklonku septembra. Následne by jeho platnosť mali potvrdiť v októbri voliči v plebiscite.

Jednou z otázok, ktorú vyjednávači v Havane riešili, bola ochrana ľavicových rebelov po zložení zbraní pred útokmi pravicových polovojenských jednotiek. Podobne sa hovorilo aj o možnostiach integrácie tých povstalcov, ktorí mali do činenia aj s obchodovaním s drogami. Ďalšou horúcou témou bolo financovanie mierového procesu v latinskoamerickej krajine a zabezpečenie 17 mierových zón na jej území - teda oblastí, v ktorých budú môcť legálne žiť niekdajší povstalci FARC.

Justičné otázky sa podarilo dohodnúť už skôr, asi štvrtina z 8000 povstalcov FARC môže rátať po podpísaní dohody s prepustením spoza mreží. Dohodnuté sú aj otázky trestných sadzieb, v ktorých sa ráta pre povstalcov s maximálne ôsmimi rokmi väzenia. Dohodu o prímerí dosiahli obe strany už na sklonku júna.

 V uplynulých mesiacoch sa mierové rokovania prejavili aj na bilancii obetí po desaťročia pretrvávajúceho konfliktu v Kolumbii, keď tam zaznamenali najmenej civilných obetí, zabitých povstalcov a násilných akcií od začiatku ozbrojených bojov v roku 1964, informovalo Centrum pre štúdie o konfliktoch (CERAC). Ozbrojené zrážky a prejavy násilia v Kolumbii si od 60. rokov minulého storočia vyžiadali viac ako 220.000 ľudských životov. Ďalších päť miliónov ľudí muselo opustiť svoje domovy.

Prezident usporiada 2. októbra referendum o mierovej dohode s FARC

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos dnes oznámil, že referendum, v ktorom budú občania hlasovať o historickej mierovej dohode s najväčším povstaleckým hnutím Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC), usporiada 2. októbra. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Santos uviedol, že konečnú dohodu s FARC predloží ešte na posúdenie kolumbijskému kongresu. Zákonodarcovia budú mať mesiac na vyjadrenia k dohode, ale nemôžu zastaviť Santosove plány usporiadať ľudové hlasovanie. Voliči budú mať posledné slovo pri schvaľovaní dohody, dosiahnutej v stredu večer po štyroch rokoch vyjednávania v kubánskej Havane.

Americký prezident Barack Obama už zatelefonoval v stredu kolumbijskému lídrovi a zablahoželal mu k dosiahnutiu historickej dohody, uviedla dnes svetová agentúra DPA. Biely dom v oznámení uviedol, že Obama "pokladá tento historický deň za dôležitý okamih, ktorým sa začína dlhý proces úplného uplatnenia spravodlivej a trvalej mierovej dohody" v praktickom živote.

Barack Obama
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Obama prisľúbil, že bude naďalej pomáhať pri posilňovaní kolumbijských inštitúcií a pri zlepšovaní životov kolumbijského ľudu, a to prostredníctvom mierového programu, ktorý oznámil vo februári.

Obaja prezidenti sa dohodli, že budú udržiavať úzku spoluprácu a budú sa naďalej spoločne snažiť bojovať proti organizovanému zločinu aj proti obchodovaniu s drogami. Dohoda dosiahnutá medzi kolumbijskou vládou a ľavicovými FARC ukončuje pol storočia trvajúcu gerilovú vojnu, ktorá bola jedným z najdlhších ozbrojených konfliktov na svete.

Viac o téme: KolumbiaFARCJuan Manuel Santos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu