Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tunisan mal v hľadáčiku šikmú vežu v Pise: Úrady mu ale klepli po prstoch

Šikmá veža v Pise
Šikmá veža v Pise (Zdroj: SITA)

RÍM - Talianske úrady v piatok nariadili vyhostiť z krajiny občana Tunisu, ktorý je podozrivý z plánovania útoku na šikmú vežu v Pise v talianskom regióne Toskánsko.

Tunisana Bilela Chiahouiho zadržali vo štvrtok po tom, ako na svojom konte na jednej zo sociálnych sietí oslavoval páchateľov džihádistických útokov v Európe a uviedol, že on sám má v pláne útok na šikmú vežu v Pise. Príkaz na jeho vyhostenie z Talianska podpísal sudca so zdôvodnením, že existujú dôkazy o prepojení Tunisana s džihádistickými skupinami a organizáciou Daeš.

Po atentátoch, ktoré sa v uplynulých mesiacoch odohrali vo Francúzsku a Belgicku, v Taliansku zosilneli obavy, že by na jeho území mohlo dôjsť k útoku tzv. osamelého vlka - útočníka konajúceho na vlastnú päsť, ale pod vplyvom ideológie islamistov. V posledných týždňoch preto Taliansko vyhostilo viacero osôb podozrivých z džihádizmu.

Veža v Pise, ktorá je najznámejšou šikmou vežou na svete, sa začala stavať v roku 1173. Stojí na Námestí zázrakov (Piazza dei Miracoli), zvanom aj Katedrálne námestie (Piazza del Duomo). Spolu s kruhovou krstnou kaplnkou a cintorínom je súčasťou areálu okolo hlavnej mestskej katedrály. Samotná šikmá veža má kruhový pôdorys, je postavená z bieleho mramoru a slúži ako zvonica. Od roku 1987 je zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Viac o téme: útok PisaŠikmá vežaTunisan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu