Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Blíži sa veľký sviatok v meste Lurdy: Francúzi sú v maximálnom strehu voči terorizmu

Lurdy, Francúzsko
Lurdy, Francúzsko (Zdroj: Profimedia)

PARÍŽ - Francúzsky minister vnútra Bernard Cazenueve dnes vykonal inšpekciu v meste Lurdy, kde pri príležitosti nadchádzajúceho sviatku Nanebovzatia Panny Márie očakávajú príchod viac ako 20.000 pútnikov. Na ich bezpečnosť bude dozerať vyše 500 príslušníkov bezpečnostných zložiek - policajtov, vojakov a členov žandarmérie.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AP, po sérii teroristických útokov vo Francúzsku naďalej platí stav najvyššej pohotovosti i výnimočný stav, vyhlásený prezidentom Francoisom Hollandom po útokoch v Paríži z 13. novembra minulého roku. Úrady a polícia v tejto súvislosti prijali v Lurdoch sériu opatrení na zlepšenie kontroly nad areálom jaskyne Massabielle a okolím. Ich súčasťou sú napr. systematické prehliadky batožiny pútnikov, ich osobná kontrola pri vstupe do areálu, posilnené hliadky v uliciach mesta, kde odpadkové koše nahradili priesvitnými plastovými vrecami. Nad oblasťou je zakázaný prelet lietadiel a dronov. 

V pondelok, na sviatok Nanebovzatia Panny Márie, sa v lurdskom sanktuáriu uskutoční tradičná medzinárodná omša, na ktorej sa očakáva účasť 25.000 ľudí. Táto omša pod otvoreným nebom bude pre bezpečnostné zložky veľkou výzvou - už aj pre to, že časť pútnikov tvoria telesne postihnutí na vozíčkoch alebo pohybujúcich sa s barlami, ktorí prichádzajú do Lúrd s nádejou vo svoje zázračné uzdravenie. Pútnici začali do 15-tisícového mesta Lurdy v predhorí Pyrenejí prichádzať vlakmi, autami a autobusmi už vo štvrtok. Ich odchod je naplánovaný na 16. augusta. Štyrom dňom slávení bude tento rok predsedať kardinál Philippe Barbarin. 

Viac o téme: TerorizmusFrancúzskoLurdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu