Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pokus o vojenský prevrat a odklon k diktatúre: Aká je budúcnosť Turecka v NATO?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Členstvo Turecka v NATO je nespochybniteľné, zdôraznila dnes v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie hovorkyňa tejto organizácie Oana Lungescová. Hovorkyňa pred novinármi a tiež v správe pre médiá uviedla, že s ohľadom na rôzne špekulatívne tlačové správy týkajúce sa postoja NATO po nevydarenom pokuse o vojenský prevrat v Turecku a ďalšieho členstva Turecka v aliancii chce NATO predstaviť svoje jasné stanovisko v tejto otázke.

"Turecko je cenným spojencom, ktorý významne prispieva k spoločnému úsiliu NATO. Turecko sa naplno podieľa na rozhodovaní aliancie v období, keď čelíme najväčším bezpečnostným výzvam za jednu generáciu. Členstvo Turecka v NATO je nespochybniteľné," zdôraznila hovorkyňa.

Pripomenula súčasne, že aliancia vychádza zo záväzkov kolektívnej obrany a je založená na zásadách demokracie, slobody jednotlivca, ľudských práv a právneho štátu. Podľa jej slov NATO počíta s pokračujúcim príspevkom Turecka a Turecko sa môže spoľahnúť na solidaritu a podporu NATO.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovoril s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom ešte počas noci, keď došlo k pokusu o prevrat, a neskôr spolu s tureckým prezidentom Recepom Tayipom Erdoganom dôrazne odsúdil pokus o vojenský prevrat.

Viac o téme: AnkaraRecep Tayip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu