Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bojovník prezradil otrasné plány Daeš: V Európe žijú stovky teroristov, pripravené začať zabíjať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/BBC News )

NEW YORK - Bývalý bojovník radikálnej organizácie Islamský štát (Daeš) Harry Sarfo, ktorý sa narodil v Nemecku a vyrástol v Británii, americkému denníku The New York Times povedal, že teroristi plánujú útoky v európskych krajinách a po celom svete. V unikátnom interview poskytol informácie o tom, ako krvilačná skupina funguje a čo chystá.

Prvý český džihádista Jan (21) chcel bojovať za Daeš: Kruté životné detaily, šikana a vylúčenie

Sarfo prišiel do Sýrie v roku 2015, kde mu vraj maskovaní príslušníci Daeš oznámili, aby sa spolu so svojím nemeckým kamarátom vrátili a spáchali útok v Nemecku. Bývalý poštár opustil územie ovládané Daeš po troch mesiacoch kvôli brutalite tamojšieho života a teraz je vo väzení s najvyšším stupňom zabezpečenia v nemeckých Brémach.

Po prekročení sýrskych hraníc smerom z Turecka sa mladíkov ujali muži v maskách. Sarfovi zobrali odtlačky prstov, vzorky krvi a prešiel lekárskou kontrolou. Člen skupiny s laptopom sa ho pýtal klasické otázky, ako sa volá, aké je jeho druhé meno, ako sa volá jeho matka, odkiaľ pochádza jeho rodina, čo vyštudoval, či má titul, aké sú jeho ambície a čím by sa chcel stať. Predmetom záujmu bol aj jeho pôvod a kriminálna minulosť, pretože regrúti, ktorí majú napojenie na zločin sa ľahšie dostávajú k falošným identitám a majú kontakty.

Bojovník prezradil otrasné plány
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Sotva mal čas sa na novom mieste zorientovať, Sarfa aj jeho kamaráta informovali, že je potrebné, aby sa vrátili domov, pretože tam by pomohli uskutočniť plány skupiny na rozšírenie terorizmu po celom svete.

"Hovorili otvorene o situácii s tým, že majú veľa ľudí žijúcich v európskych krajinách, ktorí čakajú na príkazy zaútočiť na európskych ľudí," uviedol Sarfo v rozhovore pre The New York Times. "A to bolo pred útokmi v Bruseli a v Paríži," dodal. Maskovaný muž im vysvetlil, že hoci skupina bola tiež zriadená v niektorých európskych krajinách, je potrebných viac útočníkov najmä v Nemecku a vo Veľkej Británii. "Povedal: "Nevadilo by vám vrátiť sa do Nemecka, pretože to je to, čo potrebujeme v tejto chvíli," vysvetlil Sarfo s tým, že džihádisti chceli uskutočniť veľa útokov v rovnakom čase v Anglicku, Nemecku a vo Francúzsku

"Povedali mi, že nie je veľa ľudí v Nemecku, ktorí sú ochotní robiť túto prácu," prezradil Sarfo po jeho vlaňajšom zatknutí pri výsluchu nemeckými úradníkmi, z ktorého vzniklo viac ako 500 strán záznamov. "Hovorili, že mali spočiatku niektorých. Ale jeden po druhom, dalo by sa povedať, že zbabelo ušli, pretože sa zľakli. To isté v Anglicku."

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Naproti tomu skupina mala viac než dosť dobrovoľníkov vo Francúzsku. "Môj priateľ ich požiadal o to, aby smel ísť do Francúzska. Začali sa smiať, až im slzy tiekli. Povedali: "Neboj sa o Francúzsko. S tým nie je žiadny problém," uviedol Sarfo. O sedem mesiacov po tomto rozhovore v apríli 2015 prišlo k teroristickému masakru v Paríži.

Podľa vyšetrovacích dokumentov francúzskych, belgických, nemeckých a rakúskych tajných služieb má stáť za rozšírením a exportom teroristov do sveta spravodajská sieť známa v arabčine ako Emni, ktorá sa stala kombináciou vnútornej rozviedky a externých zahraničných pobočiek. Práve útoky z 13. novembra v Paríži prilákali pozornosť k tejto skupine, ktorá začala vysielať bojovníkov do zahraničia pred dvomi rokmi.

Šesť dôvodov, prečo džihádisti nenávidia náš slobodný svet: Z obvinení teroristov mrazí

Sarfo spolu s ostatnými zatknutými regrútmi ju popísal ako viacúrovňovú tajnú službu pod celkovým vedením Abu Muhammada al-Adnana. Rozdelená je na "tajnú službu pre európske záležitosti", "tajnú službu pre ázijské záležitosti" a "tajnú službu pre arabské záležitosti". Emmi je kľúčovou súčasťou operácií Daeš, má voľnú ruku pri prijímaní a presmerovávaní regrútov zo všetkých častí organizácie. Ale taktiež vycvičených bojovníkov, skupiny špeciálnych síl a elitné komandá.

Bojovník prezradil otrasné plány
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Agenti sú vyberaní na základe štátnej príslušnosti a zoskupení podľa jazyka do malých samostatných jednotiek, ktorých členovia sa niekedy navzájom stretnú až v predvečer svojho odchodu do zahraničia. Vyšetrovacie záznamy ukazujú, že jej pešiaci boli tiež vyslaní do Rakúska, Nemecka, Španielska, Libanonu, Tuniska, Bangladéša, Indonézie či Malajzie.

Podľa pracovníkov americkej spravodajskej služby a ministerstva obrany skupina poslala stovky agentov späť do Európskej únie, pričom stovky ďalších sú v samotnom Turecku. Sarfo s týmto hodnotením súhlasí. "Mnoho z nich sa vrátilo," povedal. "Stovky, jednoznačne."

Viac o téme: EurópaDaešHarry Sarfo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu