Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Erdogan chce ešte viac upevniť svoju moc: Zálusk si robí na armádu aj tajnú službu

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu navrhol, aby sa generálny štáb tureckej armády a turecká tajná služba presunuli pod kontrolu jeho úradu. Informáciu zverejnila agentúra Anadolu.

Vyžadovalo by to schválenie ústavných zmien, povedal Erdogan, hovoriac o radikálnej reorganizácii týchto inštitúcii pre lokálnu televíznu stanicu dva týždne po pokuse o prevrat, do ktorého boli zapojené aj armádne zložky. Podľa Erdogana bolo uväznených 10.137 z celkového počtu 18.699 zadržaných ľudí. Niektorí zo zadržaných boli prepustení.

Turecká tajná služba, známa ako MIT, v súčasnosti patrí pod úrad premiéra. Predtým, ako bol v roku 2014 zvolený za prezidenta, bol Erdogan viac ako desať rokov premiérom. Armáda v Turecku bola historicky akousi nezávislou inštitúciou a navrhovaná zmena by mohla vniesť do armády civilný nadhľad. Erdogan navrhuje, aby pozemné sily patrili pod ministerstvo obrany.

Erdogan sa roky snažil presadiť cez kľúčovú novelu túto zmenu, ktorá by posilnila prezidentský úrad. Kritici, ktorí Erdogana obviňujú z toho, že sa stáva autoritárskym, tvrdia, že by to oslabilo parlament a znížilo kontrolu i rovnováhu vo vláde.           

Viac o téme: TureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu