Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Turecké úrady zadržali podozrivé osoby: Počas pokusu o puč chceli uniesť Erdogana

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecké úrady zadržali v noci nadnes 11 osôb podozrivých z toho, že počas pokusu o štátny prevrat, ktorý sa v Turecku odohral 15. júla, plánovali "uniesť" prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom panarabská televízia al-Džazíra.

Zadržaní boli v rámci operácie špeciálnych jednotiek v okrese Ula v provincii Mugla. Do akcie sa zapojili aj vrtuľníky a bezpilotné lietadlá. Došlo počas nej i k streľbe, ktorá si však zrejme nevyžiadala obete na životoch. Operácia sa uskutočnila na základe udania jedného z obyvateľov regiónu. 

Zadržané osoby boli súčasťou skupiny príslušníkov jednotky zvláštneho určenia, ktorá v noci 15. júla zaútočila na jeden z hotelov v tureckom letovisku Marmaris na juhozápade Turecka, kde Erdogan práve dovolenkoval. Do akcie bolo zapojených celkovo 37 príslušníkov armády, uviedla agentúra Anatólia. Podľa tureckých štátnych médií bolo 25 osôb podozrivých z účasti na tejto akcii zadržaných už skôr. Jeden muž je stále na úteku, vyplýva zo spravodajstva tureckého denníka Sabah.

Erdoganovi sa podarilo z hotela uniknúť ešte pred príchodom pučistov. Vrtuľníkom sa dal prepraviť na najbližšie letisko a odtiaľ do Istanbulu. K pokusu o vojenský prevrat v Turecku došlo v noci z 15. na 16. júla. Ozbrojené zrážky sa odohrali v Ankare a Istanbule. Vedeniu krajiny sa prevrat podarilo potlačiť. Podľa posledných správ si udalosti spred dvoch týždňov vyžiadali život 246 ľudí a 2000 zranených. Do bilancie nie sú započítané obete z radov pučistov. Al-Džazíra dnes citovala Erdogana, ktorý uviedol, že od prevratu bolo v Turecku zadržaných 18.699 ľudí, pričom 10.137 z nich je vo väzbe.

Turecké vedenie z pokusu o prevrat obvinilo duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile, a jeho stúpencov z tzv. Gülenistickej teroristickej organizácie (FETÖ). Gülen, ktorý býval Erdoganovým blízkym spojencom, všetky tieto obvinenia odmieta. Po pokuse o prevrat pristúpilo turecké vedenie k rozsiahlym čistkám v armáde i verejnej správe.

Viac o téme: únosPokus o prevratTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu