Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Erdoganovo gesto neplatí všade: Jeho stiahnutie žalôb sa týka iba Turecka

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ANKARA/BERLÍN - Gesto dobrej vôle, ktoré turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prejavil v piatok, keď informoval, že sa rozhodol stiahnuť všetky žaloby za údajné urážky jeho osoby, platí iba pre Turecko. V Nemecku, kde najvyšší turecký predstaviteľ podal podnety na súdy vo viacerých kauzách, sa zatiaľ nič nemení, žaloby v platnosti.

Vyplýva to z dnešných informácií, ktoré nemecké médiá priniesli s odvolaním sa na Erdoganovho právneho zástupcu v spolkovej republike Ralfa Höckera. Erdogan si v piatkovom vystúpení posťažoval, že jeho krajanom žijúcim v Nemecku a Rakúsku je upierané právo protestovať, ba sčasti dokonca i možnosť vziať do rúk tureckú vlajku.

Realitu v Nemecku môže ukázať už nedeľňajšia demonštrácia Erdoganových stúpencov v Kolíne nad Rýnom, kde sa očakáva až do 30.000 ľudí. Nemecká polícia sa rozhodla kvôli tomu preventívne zvýšiť počet nasadených mužov o ďalších 2300 s cieľom zabrániť výtržnostiam a stretom medzi Erdoganovými stúpencami a odporcami, informovala tlačová agentúra DPA. Vrchný správny súd však zakázal živý videovstup tureckého prezidenta, ktorý sa mal prihovoriť demonštrantom.

Viac o téme: Recep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu