Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mníchovský masaker zrejme nesie našu stopu: Vražedná zbraň pochádzala zo Slovenska!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Piatkový mníchovský krvavý útok, počas ktorého šialený strelec o život pripravil deväť osôb a nakoniec aj seba, ponesie aj slovenskú stopu. Podobne ako v prípade útoku na Charlie Hebdo, je možné, že zbraň útočníka pochádzala zo Slovenska.

Ako uvádza policajný zdroj, Ali David Sonboly si 9mm pištoľ Glock mal zaobstarať cez tzv. "dark web". V Nemecku by to kvôli prísnejším zákonom mal pri získavaní zbrane oveľa ťažšie. V tomto temnom zákutí internetu, kam je možné dostať sa iba s pomocou špeciálneho softvéru, je možné zaobstarať si množstvo ilegálnych vecí.

Predpokladá sa, že vražedný nástroj bol pôvodne iba replikou, ktorá bola prerobená, aby mohla využívať ostrú muníciu. Ako pripomína britský denník Daily Mail, zbrane so Slovenska boli použité aj pri útoku na redakciu francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo z januára 2015. 

Replika Glock 9mm
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: fusil-calais.com)

Slovenské ministerstv vnútra zatiaľ o ničom nevie. „Zatiaľ nás nemecká polícia nekontaktovala so žiadosťou o preverenie tejto informácie, preto ju nevieme potvrdiť ani vylúčiť,” vyjadril sa pre Aktuality.sk jeho hovorca Ivan Netík.

Útočník nebol obľúbený

Spolužiaci Sonbolyho ho označili za utiahnutého a šikanovaného samotára. Údajne sa im tiež vyhrážal, že všetkých zabije. Útok si takisto plánoval až rok dopredu.

Jeden z jeho bývalých spolužiakov neskôr v internetovej diskusii opísal ako Sombolyho v škole obťažovali, pričom on sa im následne vyhrážal "že ich zabije", uvádza ďalej Independent. Iný spolužiak zase povedal, že Sombolyho často šikanovali.

Vyhrážal sa, že ich zabije

Mladík bol vraj tiež posadnutý hraním počítačových hier a vo svojich internetových profiloch používal prezývky ako "Psycho" či "God Like".

trnásťročné dievča žijúce v rovnakom paneláku ako Somboly, ktoré citoval denník Daily Mail, uviedlo, že chlapec bol "v škole neobľúbený, mal len dvoch či troch kamarátov, s ktorými sa stretával".

Pred niekoľkými mesiacmi sa podľa jej slov dostal do akéhosi sporu, pričom následne tvrdil, že "vykoná masakru a všetkých zabije".

Rodičia páchateľa sú podľa Heimbergera stále v šoku a zatiaľ neboli schopní vypovedať.

Viac o téme: Streľbaútok SlovenskoMníchov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu