Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maďarský prezident o útoku v Nice: Potrebujeme kontrolu nad posadnutými vraždením

János Áder
János Áder (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Je potrebné získať kontrolu nad tými, ktorí sú posadnutí vraždením, uviedol dnes maďarský prezident János Áder v sústrastnom telegrame príbuzným a pozostalým obetí štvrtkového teroristického útoku v Nice, ktorý dnes adresoval francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi.

Podľa agentúry MTI Áder prijal tragickú správu o "krutom teroristickom útoku" s hlbokým pohnutím. "V týchto hodinách ťažkej skúšky spolucítime so všetkými vami a zo srdca zdieľame váš veľký smútok," píše sa v telegrame maďarského prezidenta, ktorý zaželal skoré uzdravenie zraneným pri tomto "brutálnom atentáte".

"Tento zákerný atentát posilňuje naše spoločné presvedčenie, že musíme získať kontrolu nad tými, čo sú posadnutí vraždením, a musíme urobiť všetko pre to, aby životy mierumilovných ľudí nikde nemohli ohrozovať sily teroru a ničenia," konštatoval Áder.

Počas sviatku Dňa Bastily vrazilo v Nice nákladné auto do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj. K útoku došlo okolo 22.30 h na rušnom bulvári Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov. 

Maďarský analytik v súvislosti s útokom v Nice: Vojna kultúr pokračuje

Ak sú pravdivé správy, že štvrtkový teroristický útok vo francúzskom meste Nice vykonal Tunisan, znamená to, že vojna kultúr v Európe pokračuje, konštatoval dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió maďarský expert na bezpečnostnú politiku György Nógrádi.

"Vo Francúzsku, kde je 10-12 percent moslimov, sa situácia tejto časti obyvateľstva zhoršuje, a to aj tých, ktorí nemajú nič spoločné s terorizmom. Francúzske obyvateľstvo sa radikalizuje - a ukáže sa to aj vo voľbách. Radikalizuje sa i moslimské obyvateľstvo, čím teroristická organizácia Daeš dosiahne svoj cieľ, pretože bude mať k dispozícii mnoho ľudí, ktorých bude môcť aktivizovať," povedal Nógrádi.

Podľa jeho slov dnes už má Daeš svojich ľudí v každej západoeurópskej krajine. "Aktivizuje ľudí, ktorí sú členmi druhej až tretej generácie. Ich je veľmi ťažké odhaliť," zdôraznil s poznámkou, že ak chce Západ zlikvidovať Daeš, musí sa spojiť s Ruskom, voči ktorému však potom už nebude môcť uplatňovať embargo. "Západu však chýbajú strategické rozhodnutia," uzavrel maďarský bezpečnostný analytik.

Viac o téme: FrancúzskoJános ÁderNiceGyörgy Nógrádi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu