Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Špiceľ vo Vatikáne: Poľský exagent tvrdí, ruský špión bol spolupracovníkom pápeža Františka

Pápež František Zobraziť galériu (2)
Pápež František (Zdroj: SITA/AP)

VATIKÁN/VARŠAVA - Vo Vatikáne pôsobili v 70. a 80. rokoch 20. storočia početní agenti a informátori. Svoje zdroje mali v mestskom štáte ako rozviedky z bývalého východného bloku, tak aj z Číny a USA. Údajný ruský špión bol ešte donedávna aj spolupracovníkom súčasného pápeža Františka. V rozhovore s talianskym internetovým magazínom Faro di Roma to vo štvrtok povedal Tomasz Turowski, ktorý sa v tom čase sám vo Vatikáne pohyboval ako významný spolupracovník poľskej komunistickej tajnej služby.

"V mlynčeku na mäso": Ako sa československý superšpión infiltroval do tajných služieb USA

Rehoľník známy pod priezviskom Rus podľa poľského exagenta prekladal pri tajných rokovaniach Vatikánu so Sovietskym zväzom. Už v novembri 1981 vraj povedal Turowskému, že ústredie katolíckej cirkvi bolo informované o blížiacom vyhlásení výnimočného stavu v Poľsku, ktoré sa následne uskutočnilo 13. decembra. Meno kňaza poľský exagent odmietol prezradiť, pretože podľa neho donedávna pôsobil aj pre súčasného pápeža Františka.

Teraz 68-ročný Turowski sa sám na konci 70. rokov pod falošným menom a ako študent teológie infiltroval do rímskeho sídla jezuitov. Údajne dostal aj odporúčací list vtedajšieho krakovského arcibiskupa Karola Wojtylu. Podľa svojich slov mal získať tajné dokumenty NATO a špehovať jezuitských vojenských duchovných.

Po zvolení Wojtylu pápežom Jánom Pavlom II. vraj dostal za úlohu zistiť politické plány prvej poľskej hlavy katolíckej cirkvi a zároveň strážiť jej bezpečnosť. Komunisti totiž podľa neho vedeli, že budú prví podozriví, pokiaľ sa Wojtylovi niečo stane. Ján Pavol II. prežil niekoľko pokusov o atentát, vrátane toho najvážnejšieho z roku 1981, kedy ho v Ríme postrelil člen tureckej ultrapravicovej organizácie Mehmet Ali Agca.

Ján Pavol II.
Zobraziť galériu (2)
Ján Pavol II.  (Zdroj: SITA)

Turowski tvrdí, že sa ho Wojtyla raz spýtal, aké je jeho skutočné poslanie a mal teda možno podozrenie, že plní spravodajské poverenia. Varšava tiež Turowského ako agenta z Vatikánu v roku 1984 stiahla a to ešte pred jeho plánovaným vysvätením za kňaza.

V roku 1993 člena komunistickej rozviedky prijal už demokratický režim na ministerstvo zahraničia a neskôr ho vyslal na vysoké diplomatické posty na ambasády v Havane a Moskve. Na veľvyslanectve v ruskej metropole pripravoval aj návštevu niekdajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczynského v Smolensku, ktorá tragicky skončila pádom lietadla s poľskou politickou a armádnou elitou.

"V roku 1990 prešiel lustráciami, zrejme vďaka existencii nešpecifikovaného národného záujmu a záujmu chrániť bývalých spolupracovníkov," napísali v zborníku Securitas Imperii recenzenti knihy Krtko vo Vatikáne, ktorá o Turowskom vyšla pred tromi rokmi vo Varšave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu