Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

ONLINE Vojna v uliciach Dallasu: FOTO Päť policajtov zastrelil tento mladík, odpálili ho bombou!

Páchateľ chcel vystrieľať, čo najviac policajtov - belochov. Zobraziť galériu (17)
Páchateľ chcel vystrieľať, čo najviac policajtov - belochov. (Zdroj: SITA/AP, Fox News, FB)

DALLAS - Päť policajtov podľahlo zraneniam po štvrtkovej streľbe počas demonštrácie proti policajnému násiliu na černochoch v americkom Dallase. Sedem ďalších strážcov poriadku bolo pri streľbe zranených. Polícia zadržala troch podozrivých; jeden z ostreľovačov sa nachádzal v garážach, odkiaľ občas strieľal na mužov zákona, ktorí sa s ním snažili vyjednávať. Tvrdil, že ich chce zabiť čo najviac a že v meste umiestnil bomby. Viaceré médiá predtým uviedli, že muža zastrelili policajti, resp. že sa zastrelil sám. Micah Xavier Johnson však zomrel v dôsledku odpálenia bomby, ktorú na miesto dopravil robot.

21:30 Americké médiá zverejnili záznam brutálneho útoku strelca, ktorý natočil jeden zo svedkov.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

19:45 Podľa americkej armády Johnson v minulosti slúžil ako vojak v Afganistane, informovala agentúra AP. Podľa amerických médií Micah Johnson pochádzal z mesta Mesquite, ktoré leží na východe aglomerácie texaského Dallasu. Policajti už vykonali prehliadku v jeho bydlisku a zaistili dôkazový materiál.

ONLINE Vojna v uliciach
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: FB)

18:30 Vyšetrovatelia podľa médií útočníka identifikovali ako dvadsaťpäťročného černocha Micaha Xaviera Johnsona, ktorý mal čistý trestný register a nie je známe, či bol napojený na nejakú radikálnu organizáciu.

Micah X. Johnson
Zobraziť galériu (17)
Micah X. Johnson  (Zdroj: FB)

17:55 Po masakre v Dallase dnes polícia ohlásila dva prípady streľby na policajtov v štáte Georgia - jeden na predmestí Atlanty a druhý na juhu vo Valdoste. Informácie o zranených zatiaľ nie sú.

17:15 Bilancia útoku je päť mŕtvych policajtov a deväť zranených, z toho dvaja civilisti.

16:30 Podľa veliteľa dallaskej polície podozrivý počas vyjednávania vyhlásil, že ho rozhnevali nedávne prípady zastrelenia černochov americkými policajtmi. Podľa vlastných slov chcel zabiť belochov, predovšetkým bielych policajtov. Zdôraznil tiež, že konal na vlastnú päsť a nebol v spojení so žiadnou skupinou, uviedol spravodajský server Daily Beast.

16:20 Hlavného podozrivého zo streľby na policajtov v Dallase, ktorý sa niekoľko hodín ukrýval v garáži, napokon zlikvidovali za pomoci výbušniny prinesenej robotom. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

ONLINE Vojna v uliciach
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:10 Presný počet podozrivých policajný veliteľ uviesť odmietol. Nie je tak jasné, či zabitý strelec bol jediným páchateľom, ako sám tvrdil. Doteraz sa hovorilo prinajmenšom o dvoch odstreľovačoch. "Nájdeme vás a privedieme k zodpovednosti," obrátil sa policajný šéf k možným komplicom zabitého strelca.

ONLINE Vojna v uliciach
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:45 Ismael DeJesus bol vo svojej izbe v hoteli v centre Dallasu, keď začul "zvuky výbuchov." Vyšiel preto na balkón, aby sa pozrel, čo sa deje. "Myslel som, že ide o ohňostroj," povedal reportérovi CNN. Potom ale videl, že niekto zabil policajta. Útočník vystúpil zo športového vozidla odetý v tom, čo DeJesus opísal ako taktické oblečenie. "Mal pušku AR-15 s veľkým zásobníkom. Mal tiež veľa vreciek, tri až štyri vpredu na nohaviciach. Jednoznačne vyzeral, ako že niečo nesie vo svojej košeli. Vyrazil odtiaľ, prešiel k stĺpu, nasadil zásobník a začal páliť," povedal svedok.

13:15 Jeden zo svedkov, ktorý scénu pozoroval zo svojho bytu, povedal CNN, že videl zabitie jedného policajta. Podľa neho sa zdalo, že útočník mal akciu dobre naplánovanú. "Vyzeralo to ako poprava. Postavil sa za policajta, keď už ležal na zemi, a strelil ho možno trikrát alebo štyrikrát do chrbta," dodal.

13:10 Zatiaľ nepoznáme všetky fakty, ale útok v Dallase bol "brutálny, chladnokrvne naplánovaný a opovrhnutiahodný", povedal počas summitu NATO vo Varšave americký prezident Barack Obama. Dodal, že už hovoril so starostom Dallasu, ponúkol mu pomoc a vyjadril sústrasť.

12:50 Koľko ostreľovačov po policajtoch pálilo, nie je doteraz jasné, podľa vyšetrovateľov ale boli najmenej dvaja. V súvislosti s útokom boli zatknutí dvaja muži, ktorí z miesta incidentu odchádzali v aute, a jednu ženu policajti zatkli na ulici, uviedla CNN.

11:35 Podľa záznamov je streľba v Dallase najhorším incidentom pre americkú políciu, ak ide o počet obetí, od teroristikých útokov 9/11. Vtedy zahynulo až 72 dôstojníkov v Svetovom obchodnom centre a jeden na palube letu United Airlines 93.

Na proteste v Dallase
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

11:25 Polícia stále prečesáva centrum Dallasu kvôli pátraniu po výbušninách, ktoré vraj jeden z ostreľovačov umiestnil v tejto oblasti. Podľa policajného šéfa to vraj "bude chvíľku trvať".

Na proteste v Dallase
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

10:33 Dallas Morning News priniesli mená troch zranených policajtov: Omar Cannon (44), Misty McBride (32), Jesus Retana (39). Mali by byť mimo ohrozenia života. Medzi piatimi zabitými dôstojníkmi je 43-ročný Brent Thompson.

10:25 Jeden z podozrivých zo streľby na policajtov v Dallase, ktorého obkľúčila polícia v garážach, sa zastrelil, tvrdia americké médiá. Podľa niektorých z nich ale policajné akcie v garážach v centre mesta nekončia a policajti pátrajú po možných ďalších podozrivých.

Jeden z ostreľovačov
Zobraziť galériu (17)
Jeden z ostreľovačov  (Zdroj: fox news)

Počet zabitých policajtov sa zvýšil na päť.
Zobraziť galériu (17)
Počet zabitých policajtov sa zvýšil na päť.  (Zdroj: dallas kdfw)

10:00  Šiesti policajti utrpeli zranenia, niektorí z nich podľa stanice BBC kritické.

09:30 Podľa agentúry AP bola pri streľba tiež zranená jedna civilistka, ktorú útočník zasiahol do lýtka. Žena, ktorá už sa v nemocnici podrobila operácii, sa podľa svedkyne snažila po vypuknutí paľby chrániť svojich synov, s ktorými prišla na demonštráciu.

08:40 Brown dodal, že úrady si zatiaľ nie sú isté, že lokalizovali všetkých podozrivých. O jeho vyjadreniach informovali agentúry AP a DPA.

08:30 Po útoku ostreľovačov na policajtov v americkom Dallase sú vo väzbe tri osoby vrátane jednej ženy, pričom štvrtý podozrivý sa dostal do prestrelky s políciou v miestnej parkovacej garáži, kde sa ukryl. Oznámil to veliteľ dallaskej polície David Brown.

08:00 Policajný šéf vo vyhlásení zverejnenom hovorkyňou mesta uviedol: "Zdá sa, že dvaja snajperi počas protestu/zhromaždenia strelili z vyvýšených miest do 11 policajných príslušníkov." 

Na proteste v Dallase
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Pátranie po páchateľoch prebieha v celom centre, policajti prehľadávajú hotely, reštaurácie, bary, niektoré byty. Vládne chaos, nad hlavami prelietavajú vrtuľníky a na rohoch ulíc stoja policajti s automatickými puškami.

Na proteste v Dallase
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Streľba v Dallase vypukla okolo 20.45 h miestneho času, keď sa ľudia zišli na proteste proti dvom najnovším prípadom smrteľne postrelených Afroameričanov. Policajt v štáte Minnesota stredu 6. júla smrteľne postrelil Philanda Castila, keď sedel v aute s partnerkou a dieťaťom.

Žena nakrúcala mobilom situáciu tesne po streľbe a v reálnom čase prenášala zábery na Facebook. Tvrdila, že policajt strieľal na Castila "bez jasného dôvodu", keď si muž vyťahoval z vrecka peňaženku s dokladmi, ako ho policajt žiadal. Video už videl obrovský počet ľudí.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Na proteste v Dallase
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

V predchádzajúci deň v štáte Louisiana dvaja belošskí policajti pritlačili k chodníku Altona Sterlinga a v tejto polohe ho smrteľne postrelili. Aj tento policajný zásah bol zaznamenaný mobilom.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Na proteste v Dallase
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Pitva medzitým potvrdila, že Afroameričan Castile zomrel následkom mnohopočetných strelných poranených. Muž podľahol zraneniam o 21.17 h miestneho času v stredu 6. júla na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici Hennepin County Medical Centre v Minneapolise. Podrobnosti neboli v správe uvedené. Ako spôsob smrti bolo uvedené zabitie.

Na proteste v Dallase
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Úrady tiež identifikovali dvoch policajtov, ktorí majú podiel na smrteľnom postrelení Castila. Ide o policajtov Jeronima Yaneza a Josepha Kausera, ktorí majú v danom okrsku odslúžené štyri roky. Yanez pristúpil k autu zo strany vodiča a spustil paľbu a mnohokrát Castila zasiahol. Nikto iný nebol ranený.

Na proteste v Dallase
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: DallasPhilando Castile
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu