Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Unikli FOTO mŕtveho strelca z Dallasu: Vraha (†25), ktorý zabil päť policajtov, usmrtili bombou

Strelca zneškodnil robot s výbušninou. Zobraziť galériu (5)
Strelca zneškodnil robot s výbušninou. (Zdroj: liveleak, SITA/AP)

DALLAS - Na internete sa v nedeľu objavili fotografie mŕtveho strelca z Dallasu Micaha X. Johnsona, ktorého minulý štvrtok po zabití piatich amerických dôstojníkov zneškodnila bomba prinesená robotom. Policajné oddelenie odmietlo potvrdiť, či sú tieto anonymné zábery pravé, no podľa bývalého amerického armádneho experta na výbušniny by o tom nemalo byť pochýb.

VIDEO Muž vysielal naživo vraždenie policajtov v Dallase: Toto sú obete krvavej masakry!

Bryan Woolston, bývalý pyrotechnik americkej armády, uviedol pre MailOnline, že scéna po výbuchu znázornená na fotografiách a stav mŕtvoly sú v súlade s taktikou diaľkového odpálenia bomby použitej na zabitie Johnsona.

Policajní šéfovia použili robota na odpálenie plastickej trhaviny C4 v blízkosti strelca, ktorý sa skrýval za múrom. Táto technológia sa využívala napríklad počas konfliktu v Iraku, ale doposiaľ ju nikdy nevyskúšala polícia na zastavenie ozbrojenca v srdci rušného amerického veľkomesta.

Unikli FOTO mŕtveho strelca
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: liveleak, SITA/AP)

Na dvoch fotografiách zverejnených na portáli LiveLeak je vidno poloautomtickú pušku Saiga AK-74 a telo, ktorému však nechýbajú končatiny, ani na ňom nie sú zreteľné známky po explózii.

Podľa Woolstona bolo príčinou smrti skôr masívne vnútorné krvácanie. Nemá vraj žiadne zjavné dôvody domnievať sa, že zábery sú falošné. Tlaková vlna po výbuchu je oveľa vyššia ako normálny atmosférický tlak, čo má za následok fatálne zranenia srdca, pľúc, čriev a iných mäkkých tkanív.

FOTO nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Unikli FOTO mŕtveho strelca
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: liveleak, SITA/AP)

Micah Johnson, ktorý žil v Mesquite, asi 20 minút jazdy od Dallasu, na štvrtkovej demonštrácii zastrelil päť policajtov a deväť ďalších ľudí zranil. Po obkľúčení políciou písal svojou krvou na stenách parkoviska odkazy, ako napríklad iniciály RB, ktorých význam vyšetrovatelia zisťujú.

Šéf dallaskej polície David Brown uviedol, že ho k útoku motivovali nedávne zabitia černochov policajtmi. Na tlačovej konferencii zopakoval, že robot bolo jediné riešenie, pri ktorom by policajti neboli vystavení riziku. Počas dvojhodinového pokusu o vyjednávanie, ktoré nikam neviedlo, sa totiž strelec policajtom vysmieval a klamal.

Micah Johnson
Zobraziť galériu (5)
Micah Johnson  (Zdroj: SITA/AP)

Pri domovej prehliadke polícia našla okrem iného predmety potrebné na výrobu nálože alebo denník, z ktorého vyplývalo, že strelec zamýšľal aj krvavejší útok, než bol ten v Dallase. Motív činu bol podľa vyšetrovateľov rasistický, na facebooku aj na iných miestach vyšetrovatelia našli páchateľove nenávistné komentáre a tiež príspevky sympatizujúce s černošskými nacionalistickými myšlienkami.

Micah Johnson slúžil v armáde.
Zobraziť galériu (5)
Micah Johnson slúžil v armáde.  (Zdroj: SITA/AP)

Krátko po čine úrady uviedli, že Johnson slúžil niekoľko rokov v armáde a že pol roka bol nasadený v Afganistane. V Dallase navyše pred časom navštevoval kurzy bojovej taktiky, ktorých súčasťou boli aj streľba v pohybe alebo rýchla zmena pozícií. O tom, že vojenskú taktiku nacvičoval aj na svojej záhrade, vypovedali susedia.

Viac o téme: DallasMicah Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu