Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Maďarsko nemieni poľaviť: Kontroly na hraniciach s Rakúskom pokračujú

Kontroly na nemecko-rakúskych hraniciach
Kontroly na nemecko-rakúskych hraniciach (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Kontroly na maďarsko-rakúskych hraniciach pri niekdajšom hraničnom priechode Hegyeshalom-Nickelsdorf, ktoré vyvolali kritiku rakúskych predstaviteľov, sú súčasťou zintenzívnenia kontrol bezpečnosti verejnej premávky; to potrvá od 1. júla až do konca septembra. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré dnes Celoštátne veliteľstvo maďarskej polície ORFK poskytlo tlačovej agentúre MTI.

Pravidelným kontrolám na diaľnici M1 spájajúcej Budapešť a Viedeň venuje maďarská polícia prioritnú pozornosť s ohľadom na mimoriadny podiel tejto najfrekventovanejšej komunikácie na tranzitnej doprave. Nákladnú cestnú dopravu je tam podľa ORFK nevyhnutné kontrolovať aj kvôli potenciálne priamemu ohrozeniu bezpečnosti cestnej premávky v dôsledku nedodržiavania predpisov - napríklad nerešpektovania nutnosti odpočinku vodičov či nezodpovedajúceho technického stavu vozidla.

Kontroly budú preto pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Polícia mieni získané údaje priebežne vyhodnocovať a o pokračovaní, respektíve trvaní kontrol rozhodne na základe analýzy rizík. Rakúsko protestovalo dnes proti novým kontrolám, ktoré Maďarsko zaviedlo pri vstupe do krajiny a na rakúskej strane viedli k dopravným zápcham. Na ministerstvo vnútra vo Viedni si v tejto súvislosti predvolali na dnes maďarského veľvyslanca, oznámil šéf rakúskeho rezortu vnútra Wolfgang Sobotka.

Podľa Sobotku Maďarsko kontroluje neprávom

Práve on ostro kritizoval kontroly maďarskej polície. "Maďarsko kontroluje neprávom," vyhlásil v utorok večer vo vysielaní verejnoprávnej televízie ORF. Podľa jeho slov totiž Maďarsko na rozdiel od Rakúska nemôže vykonávať kontroly podľa článku 29 kódexu schengenských hraníc o opätovnom zavedení kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru.

Kontroly na rakúskej strane hranice, ktoré v utorok tiež spôsobili vytváranie kolón nákladných vozidiel, naproti tomu Sobotka obhajoval: "Denne sú v nákladných a iných vozidlách odhalení prevádzači, ktorí sem privádzajú ľudí. Preto sme hraničné kontroly zhustili". Sobotka sa kriticky vyjadril aj na adresu toho, že Maďarsko neprijíma späť žiadateľov o azyl na základe Dublinskej dohody. Rakúsky kancelár Christian Kern avizoval, že chce o tejto otázke hovoriť s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Viac o téme: HraniceKontrola MaďarskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu