Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pekelná cesta z dovolenky z Chorvátska: Hraničné kontroly spôsobili chaos, obrovské kolóny!

Zápchy (Ilustračné foto) Zobraziť galériu (2)
Zápchy (Ilustračné foto) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tridsať kilometrové kolóny. Aj toto môžu vodiči zažiť na známej maďarskej diaľnici, po ktorej sa vracia veľký počet Slovákov z Chorvátska. Kontroly na rakúsko-maďarskej hranici sa policajtom zrejme vymkli spod kontroly. Do súčasného stavu na cestách u našich susedov sa už dokonca obuli aj politické špičky oboch krajín.

Diplomatický konflikt medzi Rakúskom a Maďarskom vyvolal v týchto dňoch sprísnené kontroly na hraničnom priechode Nickelsdorf-Hegyeshalom. Na oboch stranách sa kvôli nim utvorili mnohokilometrové fronty čakajúcich vozidiel. Na rakúskej sa podľa agentúry APA tiahla až 30 kilometrov.

Viedeň kontroly zaviedla od pondelka na základe ustanovení zmluvy o schengenskom priestore voľného pohybu, ktoré tento krok umožňuje v mimoriadnych prípadoch. K opatrenia pristúpila kvôli opäť zvýšenému množstvu pokusov prepašovať migrantov cez Maďarsko do Rakúska.

Kontroly sa potom sprísnili aj na maďarskej strane. Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka na to v utorok večer reagoval urazene a vo forme diplomatického protestu si na úrad pozval maďarského veľvyslanca. "Maďari kontrolujú neoprávnene," povedal v televízii ORF. Podľa neho nemajú, na rozdiel od Rakúšanov, ku kontrolám podložené dôvody.
Maďarská diaĺnica M1
Zobraziť galériu (2)
Maďarská diaĺnica M1  (Zdroj: google maps)
 
Budapešť ale následne obvinenia dementovala. Maďarské policajné prezídium (ORFK) v stredu večer kritiku susedného štátu ohľadom hraničných kontrol odmietlo a uviedlo, že v Hegyeshalomu sa jedná o kontroly bezpečnosti cestnej premávky. Ide o súčasť intenzívnejších kontrol v letnom období, keď sa zvyšuje nehodovosť, teda počas júla a augusta, napísala k tomu agentúra MTI.
Práve na rušnej maďarskej diaľnici M1, vedúcej cez prechod Nickelsdorf-Hegyeshalom, hrozí podľa policajného prezídia veľké nebezpečenstvo dopravných nehôd. Preto sú vraj potrebné pravidelné kontroly nákladných vozidiel.

Rakúsko v stredu protestovalo proti novým kontrolám, ktoré Maďarsko zaviedlo pri vstupe do krajiny a na rakúskej strane viedli k dopravným zápcham. Kontroly na rakúskej strane hranice, ktoré v utorok tiež spôsobili vytváranie kolón nákladných vozidiel, naproti tomu Sobotka obhajoval: "Denne sú v nákladných a iných vozidlách odhalení prevádzači, ktorí sem privádzajú ľudí. Preto sme hraničné kontroly zhustili".

Viac o téme: KolónyMaďarskoRakúskoChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu