Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obrovský škandál starostov: Masové vyvražďovanie, dostali doživotné väzenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

PARÍŽ - Francúzsky súd vymeral dnes tresty doživotného väzenia dvom bývalým starostom rwandských miest za kľúčovú úlohu, ktorú zohrali pri masovom vyvražďovaní príslušníkov etnika Tutsiov počas rwandskej genocídy v roku 1994. Informovala o tom agentúra AP.

Porota uznala Tita Barahira (65) a Octaviena Ngenziho (58) za vinných z genocídy a zločinov proti ľudskosti v prípade masakry 2000 Tutsiov, ktorí počas genocídy hľadali útočisko v kostole v meste Kabarondo na východe Rwandy. Prokurátor označil obvinených za "monštrá" a uviedol, že obaja tvorili podstatnú súčasť súkolesia vražednej mašinérie v tejto oblasti. 

Počas dva mesiace trvajúceho procesu proti obvineným svedčili desiatky preživších a príbuzných obetí, ktorí do francúzska pricestovali až z Rwandy. Jedna zo svedkýň pred súdom vypovedala, že počas vraždenia v Kabaronde prišla o svojich sedem detí. Obaja obvinení akúkoľvek účasť na vraždách popreli. 

Pri genocíde v Rwande prišiel o život takmer milión ľudí. Podnetom k vraždeniu bol atentát na prezidenta Juvenala Habyarimana, príslušníka kmeňa Hutuov, v apríli 1994. Príslušníci radikálnych hutuských milícií ho pripísali menšine Tutsiov. Hutuské milície vraždili brutálnym spôsobom tri mesiace najmä Tutsiov, ale aj umiernených Hutuov. Organizácia Spojených národov bola obvinená, že genocíde nezabránila. 

Viac o téme: StarostaGenocídaSúd FrancúzskoTutsiovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu