Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tisíce nespokojných Britov sa búria: Zbierajú podpisy na nové referendum!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA)

LONDÝN – Tisíce Britov žiadajú po tesnom výsledku v prospech brexitu ďalšie, nové referendum o členstve v Európskej únii. Informuje o tom agentúra DPA.

Do dnešného popoludnia sa pod oficiálnu internetovú petíciu na vypísanie nového referenda o členstve Spojeného kráľovstva v európskom bloku podpísalo vyše 130.000 ľudí.

Tisíce nespokojných Britov sa
Zobraziť galériu (9)

Podľa britských zákonov musí vláda reagovať na všetky podnety, ktoré podporilo viac než 10-tisíc ľudí. Pri vyše 100-tisíc podpisoch sa žiadosťou musí zaoberať parlament. Deadline petície je podľa stránky petitions.parliament.uk, na ktorej je petícia zverejnená, stanovený na 25. novembra 2016.

Prečítajte si tiež: ONLINE Najsmutnejší deň pre Európu: BREXIT odštartoval chaos! Veľkej Británii hrozí totálny rozpad

Petíciu spustili podľa denníka The Independent koncom mája, dnes ráno ju však masovo začali podpisovať ďalšie tisíce ľudí. Petícia požaduje druhé referendum v prípade, ak by pri 75-percentnej účasti na prvom plebiscite ani jedna zo strán nezískala aspoň 60-percentnú podporu. V štvrtkovom referende sa za vystúpenie Británie z EÚ vyjadrilo 51,9 percenta zúčastnených voličov. Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

Kozmopolitný Londýn vs. Vidiecke a konzervatívne Anglicko 

Pre odchod z EÚ bola len jedna veľká strana v Británii - UKIP. Všetky ostatné boli proti a napriek tomu v referende prevážil brexit. Téma dnes ide naprieč stranami a potvrdzuje, že sa krajina v tomto smere trpko rozdelila – na kozmopolitný Londýn, niektoré ďalšie veľké mestá a na vidiecke a konzervatívne Anglicko, prípadne na niekdajšie priemyselné oblasti na severe a v centre, ktoré najviac pociťujú dôsledky vysokej imigrácie, predovšetkým z postkomunistických krajín. Je rozdelená aj generačne, keď mladí ľudia hlasovali pre EÚ veľkou väčšinou, stredná generácia slabú väčšinou a staršia generácia bola jednoznačne pre odchod.

Sklamaní zástancovia tábora RemaIN (zostať v EÚ)
Zobraziť galériu (9)
Sklamaní zástancovia tábora RemaIN (zostať v EÚ)  (Zdroj: SITA)

Niektorí politici vopred varovali, že v referendách ľudia často hlasujú hlavne podľa svojich pocitov a inštinktov. V tomto prípade si naozaj nevšímali odporúčania väčšiny politikov, ekonómov a ďalších expertov, ktorí pred brexitom varovali. Politici z porazeného tábora to teraz interpretujú aj ako vzburu proti politickým elitám a establishmentu vôbec. Veľká časť britských voličov, ktorá niesla hlavnú ťarchu rozpočtových škrtov a nepodieľala sa na prosperite krajiny, teraz podlieha rozhořčenému populizmu, napísal The Economist.

Víťazný tábor Leave (odísť z EÚ)
Zobraziť galériu (9)
Víťazný tábor Leave (odísť z EÚ)  (Zdroj: SITA)

Referendum prinieslo koniec Cameronovi a ukázalo rozdelenú krajinu

Štvrtkové britské referendum, ktoré prinieslo jasné víťazstvo takzvaného brexitu, vyvolalo nielen oslavy víťazov, ale aj úžas nad historickými dôsledky hlasovania. Referendum znamená politický koniec jeho autora, premiéra Davida Camerona, ale ukázalo tiež, že krajina je rozdelená a že Európska únia bola zrejme len jedným faktorom pri rozhodovaní voličov.

Tisíce nespokojných Britov sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Na prvý pohľad sa nič nedeje, v Londýne svieti slnko a ľudia chodia po ulici rovnako ako minulé dni. Až postupne sa začne ukazovať, čo sa zmení. Nezmizla neistota, pretože nikto nevie, kedy Británia odíde z únie a za akých podmienok. Cameron už odložil rokovania o vystúpení o niekoľko mesiacov a ponechal ich na svojom nástupcovi. Ide o článok 50-ich únijných zmlúv, ktorých aktiváciou začne dvojročná lehota na vyjednanie odchodu.

Vyjednávaciu stratégiu treba poriadne pripraviť

Stúpenci brexitu už pred referendom vyhlasovali, že nie je potrebné sa s konaním ponáhľať. Euroskeptický inštitút Open Europe dnes napísal, že budú potrebovať niekoľko mesiacov na to, aby nová vláda pripravila vyjednávaciu stratégiu. Okrem toho "by časový tlak dal EÚ výhodu pri vyjednávaní, pretože by určovala časový rozvrh". Je však otázka, či takýto prístup získa Britom na kontinente veľa spojencov.

Cameron sľúbil referendum pred vlaňajšími parlamentnými voľbami. Možno aj kvôli tomuto sľubu ich prekvapivo vyhral a nemusel tvoriť vládu s koaličným partnerom, ktorý by nepochybne vyhláseniu referenda zabránil. Referendum bolo dôsledkom dlhoročných ťahaníc vnútri Konzervatívnej strany a tlaku Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

Cameron sa topí vo vlastnom sľube, ľahkomyselne stavil do hry Britániu

Rad kritikov Cameronovi vyčítal, že kvôli vnútrostraníckemu sporu stavil budúcnosť celej krajiny. Navyše bol po rokoch svojej kritiky Európskej únie pre rad voličov v úlohe jej obhajcu v kampani nedôveryhodný. Vyhlásil ľahkomyseľné referendum, viedol neúspešnú kampaň a preukázal katastrofálne zlý úsudok, napísal týždenník The Economist. Cameron nás vyviedol z EÚ omylom, poznamenal komentátor BBC Nick Robinson.

Tisíce nespokojných Britov sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Referendum zásadne zmení aj britskú politiku. Prvou obeťou je práve Cameron, druhou by mohol byť minister financií George Osborne, ktorý sa v kampani veľmi angažoval. Na premiérsku funkciu je niekoľko favoritov vrátane predákov kampane pre brexit - ministra spravodlivosti Michaa Govea a predovšetkým bývalého londýnskeho starostu Borisa Johnsona, ktorý podľa mnohých komentárov považoval kampaň predovšetkým za krok k premiérskej funkcii. K favoritkám patrí aj ministerka vnútra Theresa Mayová, ktorá sa držala kampane stranou. 

Boris Johnson
Zobraziť galériu (9)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA)

Otrasy zažijú aj labouristi, kde je rad poslancov nespokojný so svojím šéfom Jeremym Corbynom, ktorý viedol len vlažnú kampaň za zotrvanie v únii a niektorí spolustraníci mu kladú víťazstvo brexitu za vinu. Veľká časť labouristických voličov totiž hlasovala proti vôli vedenia strany pre brexit.

Viac o téme: ReferendumBritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu