Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európe hrozí kolaps, varuje politológ Baránek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Výsledok britského referenda je vztýčený prst Bruselu a odkaz, že jeho imperatívne fungovanie nemá perspektívu. Politológ Ján Baránek to uviedol v súvislosti s rozhodnutím voličov v britskom referende, v ktorom väčšina hlasovala za vystúpenie krajiny z Európskej únie.

"Pre orgány EÚ by to mal byť odkaz, že by mali prestať s nezmyslami a že aj s krajinami, ako je Česko či Slovensko, je potrebné rokovať menej imperatívne a viac konsenzuálne," uviedol politológ. Zdôraznil, že brexit je precedens a Európe hrozí chaos. "Dnes neviem odhadnúť, aký domino efekt to vyvolá, možno sa to podarí zastaviť, a možno nie. A potom Európska únia, tak ako ju poznáme, skončila," povedal Baránek. 

Upozornil, že o tomto riziku sa diskutovalo aj v minulom roku v súvislosti s problémom masívnej imigrácie. "Ukázalo sa, že sme sa vtedy nemýlili, lebo nám to Británia dnes potvrdila. To je do veľkej miery aj výzva Merkelovej, že niečo je zle a že tie krajiny treba jednoducho počúvať," povedal Baránek.

Domnieva sa, že je to dôsledok situácie, s ktorou sa Európa konfrontovala už v minulom roku v súvislosti s problémom masívnej imigrácie. "Vtedy sme tiež o týchto rizikách hovorili a preto je to do veľkej miery aj vina Merkelovej a znamenie, že niečo je zle a že tie krajiny treba jednoducho počúvať," povedal Baránek.

Politológ je presvedčený, že brexit výrazne ovplyvní naše predsedníctvo v Rade EÚ. "Dokonca je otázne, či to naozaj bude o našom predsedníctve, či sa to nesformalizuje na nejaké administratívne výkony," uviedol Baránek. "Predsa len po prvý raz sa EÚ bude zaoberať článkom č. 50 Lisabonskej zmluvy o vystúpení krajiny a situácia je natoľko vážna, že to určite nenechajú na Slovákov," skonštatoval Baránek.

Je presvedčený, že najdôležitejšími postavami v ďalšom období budú Donald Tusk ako predseda Európskej rady, Jean-Claude Juncker ako predseda Európskej komisie, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande.

Britskí voliči vo štvrtkovom (23.6.) referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne potvrdila Volebná komisia Spojeného kráľovstva. Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.

Viac o téme: BritániaEurópaJán BaránekBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu