Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cameron opúšťa loď: Odstupuje z funkcie, Británia bude mať nového kapitána

David Cameron v októbri odstúpi
David Cameron v októbri odstúpi (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dnes oznámil, že v októbri odstúpi z funkcie po tom, ako britskí voliči v štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. V krátkom prejave spred premiérskej kancelárie na Downing Street 10 v Londýne zdôraznil, že vôľu britského ľudu treba rešpektovať, píšu britské médiá.

O výsledku štvrtkového referenda nemožno pochybovať, zdôraznil Cameron. Vyhlásil tiež, že sa môže pokúsiť počas nadchádzajúcich týždňov a mesiacov "stabilizovať loď", on však nie je tým "kapitánom", ktorý ju bude kormidlovať cez ťažké rokovania s Európskou úniou, a krajina potrebuje "čerstvé vedenie".

V sprievode svojej manželky Samanthy uviedol, že o svojom rozhodnutí informoval kráľovnú Alžbetu II. Povedal jej, že vo funkcii ostane ešte nadchádzajúce krátke obdobie a následne ju odovzdá novému premiérovi. Odstúpi v čase, keď bude mať jeho Konzervatívna strana na jeseň výročný zjazd.

Cameron dodal, že článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spúšťa proces odchodu z EÚ a poskytne Londýnu dva roky na dohodnutie podmienok vystúpenia, musí uplatniť už nový premiér. "Briti hlasovali za opustenie Európskej únie a ich vôľa sa musí rešpektovať," povedal v emocionálne ladenom prejave. "Vôľa Britov je inštrukcia, ktorú treba splniť."

Cameron, ktorý sám stál na čele tábora "in", zástancov zotrvania v EÚ, utrpel porážku a prehral hazardnú hru, na ktorú sa podujal, keď pred troma rokmi prisľúbil vypísanie referenda o členstve Spojeného kráľovstva v únii, konštatuje agentúra Reuters. "Nemyslím si, že by bolo správne byť tým kapitánom, ktorý povedie našu krajinu do ďalšieho cieľa," dodal vo vyhlásení, ktoré bolo vysielané v priamom prenose. Agentúra DPA komentuje, že Británia bude teraz pri rokovaní o podmienkach odstúpenia hrať na čas. "Presný časový plán netreba," pripustil sám Cameron s tým, že diskusie sa budú viesť už pod taktovkou nového premiéra.

Za vedúceho kandidáta na nového premiéra a nástupcu Camerona je všeobecne považovaný konzervatívec Boris Johnson, spolupredseda kampane za vystúpenie z EÚ (Vote Leave). Johnson však povedal, pri uplatňovaní článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý zakotvuje postup vystúpenia krajiny z bloku, "sa netreba ponáhľať".

Viac o téme: OdstúpenieDavid CameronVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu