Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Líder Labouristickej strany prišiel o dôveru: Zo stoličky ho však nezosadia

Jeremy Corby
Jeremy Corby (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Lídrovi britskej Labouristickej strany Jeremymu Corbynovi vyslovili dnes v hlasovaní nedôveru labouristickí zákonodarcovia. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Hlasovanie je nezáväzné a Corbyn následne oznámil, že neodstúpi z postu šéfa hlavnej opozičnej strany. Vyhlásil, že "nezradí" svojich priaznivcov rezignáciou. Corbyn stratil väčšinu podpory medzi labouristami v britskom parlamente po tom, čo Británia minulý týždeň hlasovala v referende za vystúpenie z Európskej únie - politik však tvrdí, že má stále podporu radových členov strany.

Britské médiá zverejnili správu, že proti Corbynovi dnes hlasovalo 172 labouristických poslancov a v prospech neho sa vyslovilo 40 zákonodarcov. Kľúčoví členovia Labouristickej strany vyzvali Corbyna na odstúpenie. Labouristi ostro kritizovali Corbyna za jeho slabý výkon v kampani pred britským referendom o členstve v únii, ktoré sa skončilo tým, že Briti hlasovali za vystúpenie z EÚ. Labouristi aj Corbyn totiž podporovali v kampani pred historickým referendom zotrvanie Británie v EÚ.

Corbyn bude zrejme súperiť o vodcovstvo v strane v oficiálnych voľbách vedenia. Corbynov tieňový kabinet opustilo v nedeľu 26. júna až 12 tieňových ministrov a v nasledujúci deň ďalších päť. Šéf labouristov preto oznámil zloženie novej tieňovej vlády. Demisie boli dôsledkom nespokojnosti časti vedenia strany s Corbynovým riadením, jeho účinkovaním v predreferendovej kampani a odmietavým postojom k výzvam na odstúpenie.

Viac o téme: NedôveraJeremy CorbyLabouristiNeodstúpenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu