Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vražda poslankyne zmenila názor ľudí, no nie médií: Začal sa boj, Británia vystúp!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Dva prieskumy verejnej mienky v pondelok naznačili, že priaznivci zotrvania Británie v Európskej únii získali po štvrtkovej vražde britskej poslankyne Jo Cox znovu čiastočne na sile. Tretí prieskum ale ukázal, že stúpenci brexitu, teda vystúpenia krajiny z EÚ, nepatrne vedú. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Referendum o zotrvaní Británie v EÚ sa uskutoční vo štvrtok 23. júna.

Podľa prieskumu agentúry ORB pre denník The Daily Telegraph by zotrvanie krajiny v EÚ podporilo 55 percent opýtaných, teda o päť percentuálnych bodov viac ako v predošlom prieskume. Pre vystúpenie z EÚ sa vyslovilo 46 percent oslovených, čo bolo o tri percentuálne body menej ako v predošlom prieskume.

V prieskume agentúry NatCen bolo pre zotrvanie krajiny v EÚ 53 percent a pre brexit 47 percent oslovených. V prieskume agentúry YouGov pre denník The Times, uskutočnenom na internete však bolo 44 percent opýtaných pre brexit a 42 percent proti.

V niekoľkých anketách z minulého týždňa nadobúdali na sile odporcovia ďalšieho členstva krajiny v európskom bloku. Vo štvrtok Britániu šokovala vražda labouristickej poslankyne Coxovej, ktorá bojovala za zotrvanie svojej krajiny v dvadsaťosmičke. Oba tábory potom na tri dni svoju kampaň prerušili. Podľa mnohých analytikov by násilná smrť Coxovej, ku ktorej došlo krátko pred stretnutím s jej voličmi v severoanglickom Birstalle, mohla mať vplyv na rozhodovanie niektorých Britov, ako hlasovať v referende.

Denník The Daily Telegraph vyjadril podporu vystúpenie krajiny z EÚ 

Britský denník The Daily Telegraph v pondelok vyjadril podporu vystúpenia Británie z Európskej únie. The Daily Telegraph má náklad zhruba 500.000 výtlačkov denne. Svoj postoj vyjadril v komentári s titulkom "Hlasujte pre odchod, aby sme profitovali zo sveta príležitostí". Voliča v ňom vyzval, aby vo štvrtkovom referende zakřížikovali políčko "odísť". Odchod Británie z Európskej únie už podporili najpredávanejšie britské noviny bulvárny The Sun, nedeľník The Sunday Times či jeho sesterský denník Sunday.

Oproti tomu konzervatívny denník The Times patriaci euroskeptikovi Ruppertovi Murdochovi si želá udržanie krajiny v EÚ. Podporu členstva v EÚ vyjadrili aj noviny, ktoré boli doteraz vo svojich článkoch skôr proti. Patria k nim napríklad Financial Times, týždenníky The Economist a New Statesman alebo skôr ľavicový The Guardian.

V Británii sa pred referendom chystá obrovská televízne debata

Názory britských voličov pred štvrtkovým referendom o zotrvaní krajiny v Európskej únii sa pokúsia na poslednú chvíľu ovplyvniť účastníci dnešnej obrovskej televíznej debaty na stanici BBC. Verejnoprávna televízia ju bude naživo vysielať z londýnskej haly Wembley Arena, kde má argumenty kľúčových zástancov oboch táborov sledovať vyše 6000 divákov. 

Svoju účasť vo Wembley prisľúbili známe tváre kampaní za odchod aj za zotrvanie Británie v dvadsaťosmičke. Otázkam moderátora Davida Dimblebyho budú čeliť napríklad hlavní zástancovia brexitu (teda odchodu Británie z EÚ) - bývalý londýnsky starosta Boris Johnson či poslankyňa Gisela Stuartová - a prominentný predstavitelia tábora presadzujúci únijnú budúcnosť krajiny ako sú terajší starosta metropoly Sadiq Khan alebo šéfka škótskych konzervatívcov Ruth Davidsonová.

Atmosféra pred referendom je v Británii napätá a zástancovia aj odporcovia Európskej únie finišujú s kampaňami, ktoré sa po prestávke kvôli štvrtkovej vražde labouristickej poslankyne Jo Coxovej v pondelok opäť naplno rozbehli.

Viac o téme: PrieskumVeľká BritániaEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu