Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OSN vyhlásilo Medzinárodný deň za odstránenie sexuálneho násilia v konfliktoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) na svojom 69. zasadnutí v rezolúcii A/RES/69/293 vyhlásilo 19. júna 2015 nový medzinárodný deň. Jeho názov znie: Medzinárodný deň za odstránenie sexuálneho násilia v konfliktoch (The International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict), pripadá na 19. júna, prvýkrát si ho medzinárodné spoločenstvo má pripomenúť v roku 2016.

Dátum 19. jún bol pre tento deň vybratý na počesť schválenia rezolúcie 1820 (2008) Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) z 19. júna 2008, v ktorej BR OSN odsúdila sexuálne násilie ako vojenský nástroj v taktike vedenia vojny, ktorý môže predstavovať prekážku pri konsolidácii situácie a pri mierovom urovnaní konfliktu.

Vyhlásením tohto nového medzinárodného dňa OSN vyslala "etický výkrik" do sveta s cieľom skoncovať so sexuálnym násilím. Deň 19. jún sa neviaže s nijakým konkrétnym konfliktom, ale predstavuje "tragédiu pre ľudstvo". Dajme prioritu prevencii, vráťme obetiam ich právomoc, ponúknime im všade na svete pomoc a zbavme ich hanby tým, že ju prenesieme na zločincov, uviedla OSN na svojej webovej stránke.

Sexuálne násilie počas konfliktov nie je nový jav a OSN pripomenula najmä krutosti, ktoré sa stali v Ugande. Bojujme proti používaniu znásilnenia ako vojnovej zbrani a postavme násilníkov a ich nadriadených pred spravodlivosť. Pred spravodlivosť, ktorú odôvodnene očakávajú obete znásilnenia.

Medzinárodný deň za odstránenie sexuálneho násilia v konfliktoch sa nemôže pokladať za taký istý deň, akých je množstvo ďalších. Tento deň sa musí stať zdrojom námetov na zostavenie medzinárodných noriem na zloženie účtov za svoje činy.  Španielsky predstaviteľ vo VZ OSN podčiarkol úlohu, ktorú môže zohrať Medzinárodný trestný súd v boji proti sexuálnemu násiliu v čase konfliktov a vyzval popredných politikov, príslušníkov mierových síl OSN a policajtov na misiách na udržanie mieru pod vlajkou OSN, aby danému javu venovali pozornosť.

Viac o téme: Sexuálne násilieOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu