Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Katastrofické lejaky vyhnali v Číne desaťtisíce ľudí z domovov, desiatky už zabili

Lejaky prudko zvýšili hladiny riek
Lejaky prudko zvýšili hladiny riek (Zdroj: SITA)

PEKING - Týždeň prívalových dažďov v juhovýchodnej Číne pripravil o život 25 ľudí a ďalších 33.200 vyhnal zo svojich domovov. Podľa vyhlásenia ministerstva pre občianske záležitosti, ktoré priniesla agentúra AP, záplavy a zosuvy pôdy v dôsledku silných lejakov postihli od pondelka zhruba štyri milióny ľudí vrátane obyvateľstva v chudobných a odľahlých regiónoch.

Šesť osôb je stále nezvestných. Na zverejnených záberoch z juhovýchodnej provincie Ťiang-si vidno ľudí tlačiť autá cez zatopené cesty a odplavené vozidlá. Množstvo zrážok sa v tejto oblasti pohybuje na hranici rekordov.

Južnú Čínu postihujú povodne a monzúnové lejaky pravidelne každý rok od mája do júla. Agentúra AP však uvádza, že tohtoročná sezóna je obzvlášť daždivá. Hladiny riek na niektorých hlavných vodných tokoch už prekonali úroveň z roku 1998, keď katastrofické povodne postihli oblasť so 180 miliónmi obyvateľov.Priame ekonomické straty v dôsledku záplav už teraz dosiahli hodnotu 550 miliónov dolárov, dodal rezort pre občianske záležitosti.

Viac o téme: PovodneZaplavyMonzúnČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu