Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prípad masakru z Orlanda pokračuje: Šokujúca výpoveď barmanky

Omar Mateen
Omar Mateen (Zdroj: SITA /AP)

ORLANDO - Barmanka Heather LaSallová z mesta Fort Pierce na Floride uviedla, že páchateľ masakry v nočnom gej klube v Orlande začal pred takmer desiatimi rokmi chodiť do jej baru a neodbytne ju prenasledoval.

LaSallová dnes pre tlačovú agentúru AP povedala, že Omar Mateen jej posielal na sieti Facebook také množstvo nepríjemných odkazov, že ho zablokovala. Barmanka uviedla, že ho znova stretla vlani v novembri v parku, kde bola so svojím malým synom a Mateen so svojím. Žena dodala, že Mateen rozprával o futbalovom družstve svojho syna, ale i tak z neho mala čudný pocit. Polícia informovala, že 29-ročný Mateen v nedeľu 12. júna nadránom spustil streľbu v nočnom klube Pulse vo floridskom meste Orlando, zabil 49 ľudí a zranil ďalších 53 osôb.

LaSallová vyhlásila, že keď videla v televízii jeho fotografiu, hneď vedela, že to určite urobil on. Žena bola v období, keď sa stala obeťou Mateenovho prenasledovania, barmankou vo floridskom meste Port St. Lucie. A dodala, že nikdy naňho nepodala trestné oznámenie za jeho správanie.

Školské záznamy takisto ukazujú, že strelec mal už na základnej škole študijné problémy kvôli nevhodnému správaniu a neschopnosti sústrediť sa a už v ranom veku rozprával o násilí. Podľa školských záznamov z okresu St. Lucie bolo pre učiteľov ťažké zvládať Mateena už v tretej triede. Jeden učiteľ napísal, že je "veľmi aktívny... neustále v pohybe, uráža, je slovne hrubý, agresívny". Tento učiteľ tiež poznamenal, že žiak hovorí o násilí a sexe a má ruky "všade - na ostatných deťoch, vo svojich ústach".

V siedmej triede predstavitelia školy preložili Mateena do inej triedy, aby sa "vyhli konfliktom s ostatnými žiakmi". V tejto správe sa tiež píše, že Mateen má zlé výsledky vo viacerých predmetoch, a to pre problémy so správaním. V liste Mateenovmu otcovi z roku 1999 jeden z učiteľov jeho strednej školy napísal, že "chlapcov prístup a neschopnosť ovládať sa v triede narušujú priebeh vyučovania".

Otec páchateľa odkryl viac

Otec páchateľa mal skutočne pred rokmi kontakty v Nemecku. Ako uviedol dnes pre tlačovú agentúru DPA Krajinský kriminálny úrad v Hesensku, išlo o príležitostnú známosť, ktorú však nemožno označiť za veľkú.

Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) so sídlom vo Wiesbadene pred troma dňami potvrdil, že skúma v súvislosti s víkendovou masakrou v Orlande možné kontakty páchateľovho otca v spolkovej republike. Potvrdil tak správu periodika Rheinische Post.

Podľa spomínaných novín by Siddique Mir Mateen mohol mať kontakty v Düsseldorfe, pretože pred troma rokmi uviedol v internetovom videu účet v tamojšom finančnom ústave Stadtsparkasse. Z dostupných zdrojov vyplýva, že páchateľov otec je zaujímavou postavou, ktorá chcela nariadiť zadržanie afganských politikov a ktorá možno sympatizuje s radikálmi z fundamentalistického hnutia Taliban.

Týždenník Focus zasa priniesol informáciu, že americká FBI narazila pri vyšetrovaní masakry na podozrivé kontakty s istým 57-ročným Afgancom, ktorý pracuje na letisku vo Frankfurte nad Mohanom, jednom z najväčších vzdušných prístavov v Európe. Tento muž nemal pred niekoľkými mesiacmi dostať vízum pre cestu do USA.

K útoku v nočnom bare Pulse v Orlande došlo v noci na uplynulú nedeľu. Páchateľ, 29-ročný Omar Mateen, tam zastrelil 49 nevinných ľudí a 53 ďalších zranil. Následne ho zneškodnila špeciálna policajná jednotka SWAT. V pondelok sa podarilo identifikovať všetky obete, medzi ktorými boli aj traja občania Mexika.

Motív páchateľa, ktorý mal vyjadriť vernosť skupine Daeš a jej lídrovi, zatiaľ nie je známy. Vyšetrovatelia preverujú okrem možnej spojitosti s islamským extrémizmom aj nenávisť voči gejom a lesbám, z ktorých okruhu boli návštevníci spomínaného nočného podniku. Mateenovi rodičia pochádzajú z Afganistanu, on sám sa však narodil v USA.

Viac o téme: VýpoveďBarmankaOrlandoOmar Mateen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu