Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Povstalci ignorujú prímerie v Jemene: Za jediný deň padlo niekoľko desiatok ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ - Najmenej 48 mŕtvych si za uplynulý deň vyžiadali boje na viacerých frontoch v Jemene. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje.

Pri ozbrojených zrážkach medzi povstalcami a vládnymi silami v okolí obliehaného mesta Taizz, v provinciách Šabwa, Džauf a Márib okrem toho utrpelo zranenia celkovo 65 osôb. Jemen sužuje občiansky konflikt medzi šiitskými povstalcami známymi ako húsíovia a silami medzinárodne uznávanej vlády, ktorú podporuje aj vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie. Chaos v krajine využili na posilnenie svojho postavenia aj extrémistické frakcie ako al-Káida či samozvaný Daeš.

Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v utorok uviedla, že napriek prímeriu v Jemene sú civilisti v meste Taizz naďalej ťažko sužovaní násilím. Konflikt v Jemene, v ktorom Rijádom vedená koalícia bojuje proti šiitským povstalcom podporovaným Iránom, si od marca 2015 vyžiadal takmer 9000 životov a spôsobil v krajine rozsiahlu humanitárnu krízu. Obe bojujúce strany sa opakovane obviňujú z porušovania krehkého prímeria, ktoré začalo platiť 10. apríla.

Viac o téme: MŕtviPrímerieJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu