Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hrôzostrašné zistenie OSN: Náboženská menšina je terčom genocídy Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ŽENEVA - Príslušníci extrémistickej organizácie Daeš sa dopúšťajú genocídy na tisícoch príslušníkov náboženskej menšiny jezídov, ktorých zavliekli z Iraku do Sýrie. Konštatovali to dnes v Ženeve vyšetrovatelia OSN.

Komisia OSN pre vyšetrovanie v Sýrii spresnila, že islamistickí extrémisti zadržiavajú - prevažne v Sýrii - viac ako 3200 jezídskych žien a detí, ktoré sú ich sexuálnymi otrokmi. Predseda komisie Paulo Pinheiro dnes v Ženeve upozornil, že ku "genocíde došlo a stále trvá". Podľa správy OSN bojovníci Daeš z Iraku a Sýrie masovo vyvražďovali jezídov, keď v auguste 2014 útočili na irackú provinciu Sindžár. 

V správe sa však zdôrazňuje, že hlavnými metódami používanými v prebiehajúcej genocíde jezídov sú sexuálne otroctvo, otrocká práca, mučenie a nútené konvertovanie na islam - nie zabíjanie. Znásilňované boli aj deväťročné dievčatá či tehotné ženy, uvádza sa v správe OSN, ktorá je založená na rozhovoroch s preživšími, aktivistami, zdravotníkmi a na informáciách z iných zdrojov. 

"Väčšina z tých, s ktorými sme sa rozprávali, hovorila o krutom každodennom znásilňovaní svojimi 'majiteľmi'," konštatovala komisia. Okrem toho Daeš aktívne bráni plodeniu detí medzi jezídmi, a to oddeľovaním žien od mužov z tejto komunity alebo spôsobovaním zranení na reprodukčných orgánoch jezídok. 

Podľa vyšetrovateľov OSN by mala Bezpečnostná rada OSN zvážiť kroky, ktoré by viedli k zastaveniu týchto zločinov, a to aj využitím svojej právomoci zaviesť vojenské alebo hospodárske donucovacie opatrenia. S obvinením, že Daeš pácha genocídu na menšinách v Sýrii a Iraku, prišli pred časom aj Spojené štáty a Európsky parlament. 

Jezídi sú náboženská komunita obývajúca niekoľko krajín na Blízkom východe a južnom Kaukaze. Sú dosť uzavretí a ich viera – jezidizmus – je podľa viacerých analytikov veľmi špecifická: je založená nielen na prvkoch islamu a kresťanstva, ale najmä jarsanizmu, starokurdského náboženstva, ktoré historicky vychádza zo staroperzského učenia Zarathuštru – zoroastrizmu. 

Radikálni, ale aj umiernení moslimovia vidia v jezídoch dodnes "vyznávačov diabla", pretože vraj nesprávne vykladajú určité prvky náboženstva. Aj toto je jeden z dôvodov prenasledovania jezídov, a to zo strany väčšinových šiitov, sunnitov, ale aj Kurdov. Hlavným dôvodom je boj o moc a pôdu.

Viac o téme: OSNDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu