Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Finančný podvod za milióny eur: Zločinci nachytali veľké firmy, peniaze smerovali aj na Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

TEL AVIV - Štyria francúzski a dvaja talianski prisťahovalci čelia v Izraeli obžalobe z obrovského finančného podvodu, ktorého sa dopustili na veľkých európskych spoločnostiach. Predstieraním, že sú ich dodávatelia, od nich vylákali viac ako deväť miliónov eur. Tieto peniaze prevádzali na množstvo bankových účtov, ktoré mali v Česku, Poľsku, ale aj na Slovensku.

Polícia vyšetruje machinácie pri verejnom obstarávaní: Zapletená je do toho univerzita v Košiciach

Izraelská polícia spolu s úradom na boj proti finančnej kriminalite a so zahraničnými kolegami odhalila obrovskú systematickú sieť podvodníkov, ktorí obrali viaceré európske spoločnosti o nie práve malú čiastku peňazí. V zabavených počítačoch a flash diskoch sa našli falšované dokumenty a iná obrazová dokumentácia. K dolapeniu vinníkov viedlo odpočúvanie telefónov používaných pri pokusoch o podvod, ako aj bytov, kde bol podvod páchaný. Sieť bola vedená z Izraela.

Štátna zástupkyňa v stredu podala žalobu na francúzskych prisťahovalcov Henriho Oumissiho, Daniela Alona, Jeremyho Lalouma a Mordecaia Lalouchea z mesta Netanja. Obžaloba zahŕňa 23 bodov, vrátane spolčovania sa za účelom spáchania trestného činu, podvod s priťažujúcimi okolnosťami, odcudzenie identity, ničenie dôkazov, bránenie spravodlivosti, pranie špinavých peňazí a daňové priestupky. Obžaloba sa týka aj ďalších dvoch talianskych prisťahovalcov Bondiho Enza a Jicchaka Sonina, ktorí majú taktiež na rováši spolčovanie sa s cieľom spáchania trestného činu a niekoľko prípadov pokusu o podvod s priťažujúcimi okolnosťami, falšovanie a vydávanie sa za inú osobu.

Muži na základe použitia falošných dokladov a e-mailov presvedčili zamestnancov spoločností, ktorí mali na starosti financie, že sú ich dodávatelia a zmenili údaje o bankovom účte, na ktorý mali byť peniaze poslané. V nájomných bytoch mali množstvo technologických zariadení a okrem svojej činnosti v Izraeli viedli aj množstvo bankových účtov v Českej republike, na Slovensku a Poľsku, kam sa snažili usmerňovať výnosy z ich nekalých aktivít. Najprv sa zameriavali predovšetkým na krajiny, v ktorých sa hovorí po francúzsky, neskôr regrutovali nových páchateľov a presunuli sa aj do Talianska.

Medzi názvami podvedených spoločností, alebo tých, ktoré sa snažili podviesť, je aj veľa známych značiek. Od nemeckého predajcu elektroniky Media Markt vylákali vydávaním sa za zástupcov spoločnosti Electrolux viac ako milión eur. Od belgickej elektrotechnickej spoločnosti ELDI takmer 800-tisíc eur. Od nadnárodného parfumerského reťazca ICI Paris XL neuveriteľných 5,5 milióna eur. Nachytať sa pokúsili aj Kia Motors vo Francúzsku, francúzsky televízny kanál Eurosport či taliansky Diners Club a desiatky ďalších. Celkovo sa im podarilo uskutočniť podvody v piatich firmách za 9.113.037 eur. Zvyšné dve nachytané spoločnosti boli európska sieť supermarketov Cora a holandská sieť železiarstiev Intergamma. Informovala agentúra AP a portál globes.co.il.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu