Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Čechách odhalili pašeráka zvierat: Tieto živočíchy si prešli peklom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Viac ako 200 chameleónov, gekónov i užovku našli na sklonku minulého týždňa na pražskom letisku pri kontrole 25-ročného cudzinca cestujúceho z Madagaskaru. Niekoľko chránených zvierat uhynulo kvôli stresu, informoval dnes server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu colníkov Šárku Miškovskú.

Zvieratá boli počas prepravy umiestnené v debničkách v cudzincovej batožine. Keďže kontrola prostredníctvom röntgenu vyvolala podozrenie obsluhy, došlo aj k detailnej prehliadke. Pri nej sa našlo v kufri a cestovnej taške celkove 221 chameleónov a 15 gekónov.Česká inšpekcia životného prostredia upozornila všetky spomínané druhy sú chránené dohodou CITES. Vo vreci s užovkou boli pribalené štyri gekóny, ktoré boli určené zrejme ako potrava pre plaza.

Pašerák nedisponoval ani povolením Madagaskaru na vývoj vzácnych endemických druhov z ostrova ani povolením ČR na ich dovoz. Zvieratá našli dočasné útočisko na záchrannej stanici, o ich ďalšom osude rozhodne český rezort životného prostredia. Počas prepravy uhynulo 20 chameleónov a viacero gekónov, nemusia to byť však konečné údaje. Prípad je predmetom ďalšieho vyšetrovania pre podozrenie z trestného činu neoprávneného narábania s chránenými voľne žijúcimi živočíchmi.

Viac o téme: CudzinecPrahaMadagaskarPašerák zvierat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu